ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ολοκληρώθηκε το NPL Summit 2021 «NPL Market in Total Transformation» που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του ΟΠΕΜΕΔ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του NPL Summit 2021 «NPL Market in Total Transformation», που διεξήχθη μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP. Η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής – θεσμού για την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, πραγματοποιήθηκε από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το εξειδικευμένο αγγλόφωνο portal NPLConfidential.com και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr. Η διοργάνωση του NPL Summit 2021 υποστηρίχθηκε με την Χορηγία και την Αιγίδα μιας πληθώρας σημαντικών εταιρειών και φορέων από την ελληνική αγορά, μεταξύ των οποίων ήταν ο Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.

Κατά τον θεσμικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Οικονομικών, κος Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι η διαχείριση του προβλήματος των NPL’s είναι υψίστης σημασίας για την οικονομία και απαιτεί χάραξη και υλοποίηση συνεκτικής στρατηγικής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το 2016 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονταν σε 107 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 έφθαναν τα 47 δισ. ευρώ. «Εφαρμόζουμε και επεκτείνουμε με επιτυχία το σχέδιο Ηρακλής, που έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα και παρέχουμε στήριξη στους πολίτες με το πρόγραμμα Γέφυρα, με το Γέφυρα 2 να αναμένεται τον Απρίλιο. Μέχρι το τέλος του 2022 όλες οι συστημικές τράπεζες μπορούν να έχουν πετύχει μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων. Κάποιες ίσως και μέσα στο 2021», επεσήμανε ο κος Σταϊκούρας.

O Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, κος Φώτης Κουρμούσης, αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους του νέου πτωχευτικού νόμου, ο οποίος, όπως επεσήμανε, έρχεται να επιλύσει πολλά προβλήματα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «υπήρχαν πολλοί νόμοι, αλληλοκαλύψεις και κενά. Όλα αυτά οδηγούσαν χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατούσε και για τα χρέη προς το δημόσιο, με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι και όμηροι των διαδικασιών, ενώ υπήρχαν εταιρείες “ζόμπι” και συνθήκες που ευνοούσαν τους συστηματικούς κακοπληρωτές».

Στο Panel II, με θέμα «NPLs “Κινητήριος Δύναμη” για την Αγορά Ακινήτων» συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και ο κος Νικόλας Κανελλόπουλος, Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, Γενικός Γραμματέας του Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ., σημειώνοντας ότι «η δημόσια περιουσία θεωρείται από τους επενδυτές ως ένα ακατέργαστο διαμάντι. Δεν έχει προσελκύσει ακόμα το ενδιαφέρον που θα έπρεπε, λόγω των σημαντικών αγκυλώσεων που υπάρχουν. Γίνονται ωστόσο θετικά βήματα για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η οποία κρύβει πολλές αξίες που θα μπορούσαν να καθορίσουν τη ανάπτυξη της χώρας».

Η πρώτη μέρα του NPL Summit ολοκληρώθηκε με Κλειστή Συνάντηση Εργασίας υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών του κλάδου με θεσμικούς φορείς και κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κος Γιώργο Ζαββό, ενώ ακολούθησαν Β2Β Μeetings. Οι ομιλητές που συμμετείχαν στην δεύτερη μέρα των εργασιών του NPL Summit 2021 αναφέρθηκαν στην ανάγκη περαιτέρω δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω συγκροτημένης προσπάθειας και νέων εργαλείων, όπως και στην ενίσχυση του προγράμματος «Ηρακλής».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έκλεισε με Β2Β Μeetings, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Δείτε εδώ το απολογιστικό Δελτίο Τύπου

NPL Summit 2021_1

NPL Summit 2021_2