Ο όμιλος Lufthansa έχει αποδεχθεί την πρόταση της Ανεξάρτητης Οργάνωσης Αεροσυνοδών Ufo να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες εργατικές διενέξεις με μια σύνθετη διαδικασία, κατά την οποία θα χρησιμοποιηθούν ποικίλες μορφές εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών.

Η συνδικαλιστική οργάνωση Ufo συνάπτει συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τη Lufthansa από το 2002. Κατόπιν μιας σοβαρής κρίσης ηγεσίας στην Ufo πέρσι, η Lufthansa αμφισβήτησε την ικανότητα της Ufo να συνάπτει συλλογικές συμβάσεις, και δεν αναγνώρισε τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της, λ.χ. για την καταγγελία συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Από τις αρχές του έτους η Ufo είχε προτείνει τη Διαμεσολάβηση ως πρώτο βήμα για την προετοιμασία μιας διαδικασίας συνδιαλλαγής, μετά από δύο προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες τον Δεκέμβριο, πρόταση η οποία έγινε πλέον δεκτή από την όμιλο Lufthansa, με αποτέλεσμα οι επιβάτες της Lufthansa και της Eurowings, να μην πρέπει πλέον να φοβούνται νέες απεργίες της Ufo τους επόμενους μήνες. Συμφώνησε με την συνδικαλιστική οργάνωση σε μία πολυεπίπεδη διαδικασία για την επίλυση των πολυάριθμων διαφορών τους. Το κεντρικό στοιχείο είναι μία συνολική συνδιαλλαγή, η οποία συνδέεται με το καθήκον διατήρησης της εργασιακής ειρήνης μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως δήλωσαν και οι δύο πλευρές στη Φρανκφούρτη στις 31/01/2020.

Δεν ορίστηκε ακριβής χρονική περίοδος, αλλά αναμένεται ότι η διαδικασία για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Οι πρώτες ημερομηνίες έχουν ήδη συμφωνηθεί. Η συνδιαλλαγή θα συνοδεύεται από μία διαδικασία Διαμεσολάβησης και μία εξωδικαστική διαδικασία συμβιβαστικής διευθέτησης εργατικών διαφορών, προκειμένου τα μέρη να είναι σε θέση να επιλύσουν και τις διαφορές τους εκτός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην πολιτικός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Matthias Platzeck και ο πρώην διευθυντής του Οργανισμού Απασχόλησης Frank-Jürgen Weise θα διεξάγουν τη διαδικασία συνδιαλλαγής, αφού έχουν ήδη συμμετάσχει στη μακρά δρομολόγηση της συμφωνίας. Ένας πρώην δικαστής εργατικών υποθέσεων και ένας Διαμεσολαβητής ορίστηκαν ειδικοί για τις συνοδευτικές διαδικασίες.

Ήδη, με την έναρξη της διαδικασίας συνδιαλλαγής, έχουν ήδη γίνει δεσμεύσεις για συγκεκριμένες βελτιώσεις για τους περίπου 22.000 αεροσυνοδούς της Lufthansa. Για παράδειγμα, οι διαμονές stop-over επί πληρωμή των πληρωμάτων προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα θα παρατείνονται ξανά. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα λάβουν επιπλέον ειδική πληρωμή ύψους 1.500 ευρώ έκαστος,

Πριν τη συμφωνία συνδιαλλαγής, από το φθινόπωρο είχαν προηγηθεί τρία κύματα απεργιών, με συνολικά περίπου 2.000 ακυρώσεις πτήσεων και μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των βαθιά αντιπαρατιθεμένων μερών. Η αλλαγή στο κλίμα επιτεύχθηκε μετά με τον διορισμό του νέου διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού της Lufthansa, Michael Niggemann, ο οποίος αντικατέστησε την προηγούμενη προϊσταμένη, Bettina Volkens, με την αλλαγή του έτους. Προφανώς κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο επίπεδο συνομιλίας με την ηγεσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης Ufo. “Όλοι συμφωνούμε να κοιτάξουμε κυρίως μπροστά”, δήλωσε για τη συμφωνία.

Εκτός από τα διάφορα θέματα συλλογικών συμβάσεων για τις συνθήκες εργασίας, τις συντάξεις και τους μισθούς, οι μακρές διαφωνίες μεταξύ των μερών έχουν αφήσει πολλά προβλήματα. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και τις καταγγελίες της Lufthansa και κατ’ επέκταση τα ερωτήματα περί ευθυνών προσωπικά σε βάρος πρώην και σημερινών μελών του διοικητικού συμβουλίου της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Επιπλέον, ο πρώην επικεφαλής της Ufo, Nicoley Baublies, απολύθηκε από την Lufthansa χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Η καταγγελία της σύμβασής του θα αποτελέσει, μαζί με άλλα νομικά ζητήματα, το αντικείμενο της εξωδικαστικής διαδικασίας συμβιβαστικής διευθέτησης εργατικών διαφορών, κατά την οποία ένας δικαστής εργατικού δικαίου θα αναζητήσει ασφαλείς από νομική άποψη λύσεις.

Η Διαμεσολάβηση αφορά κυρίως τη μελλοντική σχέση των μερών, δηλαδή τον τρόπο συμπεριφοράς μεταξύ τους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Δεν υπάρχει ακόμα μία τελική ατζέντα των ζητημάτων που θα συζητηθούν κατά τη διαδικασία.

Ο νέος διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της Lufthansa, Michael Niggemann, δήλωσε: «Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την πλευρά της Ufo και είμαστε έτοιμοι για τη Διαμεσολάβηση σε μη μισθολογικά ζητήματα».

“Χαιρόμαστε που πλέον έχουμε το πλαίσιο για να διευκρινίσουμε ζητήματα με τη βοήθεια τρίτων και να μάθουμε τι θα πρέπει να κάνουμε διαφορετικά στο μέλλον, έτσι ώστε μια διαφορά να μην κλιμακώνεται σε τέτοιο βαθμό», είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Ufo, Daniel Flohr.

Πηγές:

https://www.aachener-zeitung.de/wirtschaft/keine-neuen-streiks-bei-lufthansa_aid-48671987?output=amphttps://www.flightglobal.com/strategy/lufthansa-agrees-to-mediation-talks-with-cabin-crew-union/136117.articlehttps://www.aerosociety.com/news/lufthansa-agrees-to-union-mediation/ & https://simpleflying.com/lufthansa-ufo-strikes-mediation/

Μετάφραση κειμένων:
Καλλιόπη Λέτσιου
Δικηγόρος – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια

Τελική επιμέλεια κειμένου:
Μπερναντέτ Παπαβασιλείου-Σρέκενμπεργκ
Δικηγόρος – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια (CIArb, Υπ. Δικαιοσύνης)
Συντονίστρια Διαμεσολάβησης του Οργανισμού Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης
του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου
Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών (CEDR-Trainer/E-Learning ΕΚΠΑ)