Η εταιρία Columbia Gas αποτελεί θυγατρική της NiSource Inc και πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στις Η.Π.Α. Το έτος 2018 έλαβε χώρα μία μεγάλη έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου σε προάστια της Βοστώνης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά σπίτια, πάνω από 18 χιλιάδες άλλα να μείνουν χωρίς ρεύμα και να τραυματιστούν δεκάδες πολίτες. Αιτία της έκρηξης και των ακόλουθων πυρκαγιών ήταν μάλλον η υπερπίεση του αγωγού, οφειλόμενη σε σφάλματα στην εγκατάσταση.

Ωστόσο, η τραγικότερη συνέπεια του ατυχήματος αυτού ήταν ο θάνατος ενός 18χρονου αγοριού, του Leonel Rondon, ο οποίος σκοτώθηκε καθώς την ώρα της έκρηξης οδηγούσε το αυτοκίνητο του και μία στέγη ενός παρακείμενου σπιτιού έπεσε πάνω του. Η πτώση της στέγης οφειλόταν στην έκρηξη του αγωγού.

Η οικογένεια του θύματος άσκησε αγωγή κατά της εταιρίας για το θάνατο του γιου τους. Λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, τα μέρη αποφάσισαν να παραπέμψουν τη διαφορά τους σε Διαμεσολάβηση, η οποία στέφθηκε από επιτυχία τον Ιούνιο 2019. Οι όροι της συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν.

Ανεξάρτητα από τη συμφωνία, η εταιρία αποφάσισε να χορηγήσει ένα ποσό εις μνήμην του Leonel Rondon, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την δημόσια ασφάλεια.

Ακόμη, σημαντική εξέλιξη είναι ότι κατόπιν του ατυχήματος, ψηφίστηκε νομοσχέδιο, το οποίο έλαβε το όνομα του θανόντος, περιεχόμενο του οποίου είναι οδηγίες για διατήρηση ασφαλών αγωγών αερίου, με σκοπό την αποτροπή τέτοιων τραγικών συμβάντων στο μέλλον.

Πηγή: https://www.reuters.com/article/us-massachusetts-explosions/family-of-massachusetts-youth-killed-in-blast-settles-suit-against-company-idUSKCN1U42BA

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση