To 2015, 2017 και 2018 είναι έτη κατά τα οποία προκλήθηκαν οι μεγαλύτερες και πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνια. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες σπίτια και στρέμματα κατάφυτων εκτάσεων καταστράφηκαν, ενώ τεράστια ήταν και η οικονομική ζημία για τις πληγείσες περιοχές.

Η εταιρία παροχής ρεύματος PG&E της Καλιφόρνια θεωρήθηκε υπεύθυνη για την πρόκληση των πυρκαγιών. Η εταιρία είχε παραμελήσει την ορθή συντήρηση των εγκαταστάσεών της, με αποτέλεσμα, όταν δέντρα έπεσαν πάνω σε γραμμή παροχής ρεύματος λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, να προκληθεί σοβαρή πυρκαγιά το 2015. Μεταγενέστερα, το ίδιο συνέβη όταν ένα χαλασμένο καλώδιο ξέφυγε από το σημείο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται, με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 85 ατόμων. Η εταιρία, στους εκπροσώπους της οποίας έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη για τις καταστροφές, φέρεται ότι διατηρούσε έναν απαρχαιωμένο εξοπλισμό χωρίς να λάβει υπόψη της την ασφάλεια των κατοίκων, με αποτέλεσμα τις καταστροφικές συνέπειες που ακολούθησαν.

Η PG&E συμφώνησε μέσω της διαδικασίας της Διαμεσολάβησης τον Ιούνιο 2019 με τις πληγείσες πόλεις και κοινότητες την καταβολή αποζημιώσεων. Η Διαμεσολάβηση διήρκησε πολλές μέρες και Διαμεσολαβητής ήταν ο τέως Δικαστής Jay Gandhi, ενώ συνολικά δεκατέσσερις κοινότητες και πόλεις συμμετείχαν σε αυτήν. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν σημαντικά χρηματικά ποσά ως αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν το δε συνολικό ποσό θα φτάσει το 1δις δολάρια. Μάλιστα, το ποσό αυτό που θα λάβουν οι τοπικές αρχές είναι ανεξάρτητο από τις διεκδικήσεις των πληγέντων ιδιωτών και εταιριών.

Κατόπιν της συμφωνίας, επίκειται πλέον η έγκριση της από το δικαστήριο. Ο δήμαρχος της Santa Rosa, συμμετέχουσας πόλης στη Διαμεσολάβηση, δήλωσε ότι η αποζημίωση αυτή θα βοηθήσει στην επένδυση σε έργα που θα μπορέσουν να προστατεύσουν την πόλη από μελλοντικές καταστροφές, ενώ θα την ανακουφίσει από την οικονομική ζημία που υπέστη.

Πηγή: https://www.sfgate.com/news/bayarea/article/North-Bay-Cities-Counties-Agree-To-Mediator-s-14016071.php

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση