Τον Απρίλιο 2019 οι πιλότοι της Σκανδιναβικής αεροπορικής εταιρίας «SAS» αποφάσισαν να απεργήσουν με σκοπό την ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την εταιρία. Κατά τη διάρκεια της απεργίας ακυρώθηκαν πάνω από 4.000 πτήσεις, ενώ πάνω από 350.000 επιβάτες επηρεάστηκαν από τις ακυρώσεις αυτές. Στην απεργία συμμετείχαν παραπάνω από 1.400 πιλότοι.

Πριν την απόφαση να απεργήσουν, το σωματείο των πιλότων και η «SAS» είχαν προβεί σε διαπραγματεύσεις, με τη βοήθεια Διαμεσολαβητή, οι οποίες όμως απέτυχαν. Μάλιστα, ο Διαμεσολαβητής είχε δηλώσει ότι τα δύο μέρη είχαν τόσο διαφορετικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν καν να τεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από αμφότερα τα μέρη.

Η απεργία διήρκησε επτά ημέρες στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιούνταν δύο ανά τρεις πτήσεις.

Το Μάιο 2019 τα δύο μέρη ακολούθησαν εκ νέου την οδό της Διαμεσολάβησης για την επίλυση της διαφοράς τους. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των πιλότων, το βασικότερο ζήτημα για τους ίδιους ήταν να μη χάσουν τις δουλειές τους και να εξασφαλίσουν επαγγελματική ασφάλεια.

Μετά από δύο μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων, τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία και λήξη της απεργίας. Κάποιοι από τους όρους της συμφωνίας είναι αύξηση του μισθού τους κατά 3,5% το 2019, 3% το 2020 και 4% το 2021. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η ύπαρξη πιο έγκαιρου προγραμματισμού ως προς τις βάρδιες και περισσότερη ευελιξία ως προς τα προγράμματά τους.

Πηγή: https://www.forbes.com/sites/davidnikel/2019/05/03/sas-strike-over-pilots-return-to-work-with-higher-pay-and-more-flexibility/#4c9cd8dc2f88

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών