H Costco αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες λιανικού εμπορίου που, εκτός των άλλων, εμπορεύεται φάρμακα και έχει έδρα τη Washington. Το 2014 φαρμακοποιοί και διευθυντές – φαρμακοποιοί εργαζόμενοί της άσκησαν συλλογική αγωγή κατά αυτής, καθώς ισχυρίζονταν ότι εξαναγκάζονταν να εργάζονται υπερωρίες ή σε ώρες εκτός του ωραρίου τους.

Πιο συγκεκριμένα, φαρμακοποιοί, οι οποίοι βρίσκονταν στη βάρδια τους χωρίς κάποιο συνάδελφο, αναγκάζονταν να παραμένουν στο πόστο τους ακόμα και την ώρα του διαλείμματός τους, ώστε να είναι πάντα σε ετοιμότητα να εξυπηρετήσουν τυχόν πελάτη. Επίσης, καταγγέλλουν ότι ήταν υποχρεωμένοι να απαντάνε σε ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικά με τη δουλειά τους, ακόμα και όταν δεν εργάζονταν. Μάλιστα, αναφέρουν οι ενάγοντες εργαζόμενοι ότι παρόλο που η πολιτική της εταιρίας ήταν να μην δουλεύουν οι εργαζόμενοι παραπάνω από το ωράριο τους, στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι αισθάνονταν πίεση να εργάζονται είτε πριν είτε μετά το συμφωνηθέν ωράριο. Ακόμη, πολλές φορές πιέζονταν να εργάζονται εκτός χώρου εργασίας, με σκοπό την ολοκλήρωση κάποιου καθήκοντος τους, φοβούμενοι μήπως υποστούν κάποια κύρωση σε περίπτωση άρνησής τους.

To Μάρτιο 2017, τα μέρη αποφάσισαν να προβούν σε Διαμεσολάβηση για την επίλυση της διαφοράς τους. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν ήταν περίπου 1.175. Συμφωνήθηκε πως η εταιρία θα κατέβαλε 4.900 δολάρια σε κάθε εργαζόμενο, συνολικά δηλαδή περίπου 5,8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ 3 εκατομμύρια θα καταβάλλονταν στους δικηγόρους που ανέλαβαν την υπόθεση.

Οι εργαζόμενοι που έλαβαν το άνω ποσό ως αποζημίωση δήλωσαν ευχαριστημένοι από την παραπομπή της υπόθεσης τους στη Διαμεσολάβηση, καθώς δεν είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν περισσότερο για την εκδίκαση της αγωγής, ούτε διατρέχουν τον κίνδυνο μίας αβέβαιης έκβασης αντικείμενης ενδεχομένως στα συμφέροντα τους.

Πηγή: https://www.lawyersandsettlements.com/legal-news/overtime_california/overtime-pay-laws-unpaid-180-22379.html

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση