Ο Nicolas Ghesquière είναι σχεδιαστής μόδας, ο οποίος εργαζόταν στον διεθνούς φήμης οίκο μόδας Balenciaga, ο οποίος ανήκει στην εταιρία Kering. Η συνεργασία τους έληξε μετά από 15 χρόνια το 2012 λόγω διαφωνιών μεταξύ σχεδιαστή και εταιρίας. Ο σχεδιαστής θα έφευγε από τη εταιρία λαμβάνοντας ένα σημαντικό ποσό ως αποζημίωση λόγω πρόωρης λήξης της σύμβασής του, δεσμευόμενος επίσης να μην αναφέρει τίποτα στον τύπο, το οποίο θα μπορούσε να αμαυρώσει τη δημόσια εικόνα του οίκου.

Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο, ο Ghesquière έδωσε μία συνέντευξη σε λονδρέζικο περιοδικό αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τον Οίκο, ο ίδιος ένιωθε ότι του έκλεβαν την ταυτότητα του, καθώς ο οίκος επεδίωκε την ομογενοποίηση. Μετά από αυτή τη δήλωση, ο οίκος άσκησε αγωγή αποζημίωσης κατά του σχεδιαστή λόγω της παραβίασης του ως άνω συμβατικού όρου.

Ο δικηγόρος του Ghesquière ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι αυτή η δήλωση δεν θα μπορούσε να αμαυρώσει την εικόνα του Balenciaga ούτε μπορεί να αποδειχθεί τυχόν ζημία του ενάγοντος. Το Δικαστήριο κατά την ακροαματική διαδικασία πρότεινε στα μέρη να λύσουν τη διαφορά τους εξωδικαστικώς με Διαμεσολάβηση.

Τα δύο μέρη έλαβαν σοβαρά υπόψη την πρόταση του Δικαστηρίου και πράγματι κατέληξαν σε συμφωνία μέσω της Διαμεσολάβησης χωρίς όμως να δημοσιοποιήσουν τους όρους της συμφωνίας επίλυσης.

Πηγή: http://www.thefashionlaw.com/home/ghesquiere-and-balenciaga-battled-it-out-in-court-today

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών