Η υπόθεση που περιγράφεται εδώ αναδεικνύει περαιτέρω σημαντικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από τη Διαμεσολάβηση. Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας και το γεγονός ότι στη διαδικασία ήταν μέρος της διαφοράς οι αρχές τη Πόλης Minneapolis, αφενός έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τα ζητήματα που έχουν προκύψει στις ΗΠΑ όταν αστυνομικά όργανα έχουν χρησιμοποιήσει αλόγως τα όπλα τους και αφετέρου έδωσε τη δυνατότητα ώστε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τη συμφωνία επίλυσης να επενδυθεί για την ανάπτυξη της ασφάλειας στις κοινότητες της περιοχής.

Η Justine Ruszczyk ήταν κάτοικος της πόλης Minneapolis της πολιτείας Minnesota των Η.Π.Α. Τον Ιούλιο 2017 άκουσε γυναικείες κραυγές στη γειτονιά της και υποψιάστηκε ότι κάποια γυναίκα υφίστατο επίθεση. Άμεσα ειδοποίησε την αστυνομία για να έρθει στην περιοχή και να ερευνήσει το γεγονός. Όταν έφτασε το αυτοκίνητο της αστυνομίας, η γυναίκα που είχε τηλεφωνήσει πλησίασε το αυτοκίνητο άοπλη. Τότε, ο αστυνομικός που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού την πυροβόλησε και τελικά υπέκυψε στο τραύμα της.

Ο αστυνομικός, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία της γυναίκας στην ποινική δίκη σε βάρος του τον Απρίλιο 2019, δήλωσε πως αιτία του πυροβολισμού ήταν ο αιφνιδιασμός του από την ξαφνική παρουσία της γυναίκας η οποία καθώς είχε το χέρι της όρθιο, νόμιζε πως κρατούσε κάποιο όπλο.

Η οικογένεια της Justine Ruszczyk στράφηκε κατά της Πόλης Minneapolis, καθώς ο αστυνομικός, ο οποίος την πυροβόλησε, ανήκε στην υπηρεσία της πόλης τους. Κατόπιν Διαμεσολάβησης οι αρχές της Πόλης συμφώνησε να καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια για την επίλυση της διαφοράς. Από το ποσό αυτό τα 18 εκατομμύρια θα καταβάλλονταν στην οικογένεια της θανούσας, ενώ τα 2 εκατομμύρια θα καταβάλλονταν σε ένα ίδρυμα της  Minneapolis με σκοπό την εξασφάλιση ασφαλών κοινοτήτων.

Ο δικηγόρος της οικογένειας της Ruszczyk δήλωσε πως θα δέχονταν να επιλύσουν την υπόθεση μόνο εάν κάποιο ποσό καταβαλλόταν υπέρ της αναμόρφωσης του συστήματος της αστυνομίας.

Πηγή: https://edition.cnn.com/2019/05/03/us/justine-ruszczyk-minneapolis-settlement/index.html

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών