Η είδηση ότι η πρόσφατα «διακανονισμένη» διαφορά μεταξύ της Apple και της Qualcomm θα κοστίσει στον κατασκευαστή iPhone τουλάχιστον 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια τους αφήνει όλους άφωνους.

Η διαφωνία μεταξύ των δύο αφορούσε πλήθος εκατέρωθεν αξιώσεων, καθώς και καταθέσεις αγωγών και ανταγωγών που είχαν ως αντικείμενο την παροχή τεχνολογικού υλικού από την Qualcomm στην Apple, η οποία έρχεται σε μια εκπληκτική παγκόσμια διευθέτηση στα μέσα Απριλίου 2019.

Η μεγάλης κλίμακας διαμάχη επικεντρώθηκε στη συμφωνία του 2013 της Apple να αγοράσει chipsets Modem από την Qualcomm για τα iPhone smartphones της καλύπτοντας τότε και διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Qualcomm, τα οποία η Apple ήταν υποχρεωμένη να πληρώσει για να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της σε προϊόντα που συνδέονται με κυψελοειδή δίκτυα. Με την εμφάνιση του 5G, ωστόσο, η Apple έπρεπε να επιτύχει μια συμφωνία με την Qualcomm, προκειμένου να ενσωματώσει την τεχνολογία επόμενης γενιάς στα προσεχή iPhones και iPads της.

Η διαφωνία των δύο εταιρειών ήταν ανέφικτο να λυθεί μέσω της δικαστικής οδού, καθώς ήταν αρκετά χρονοβόρα για μία εταιρεία όπως η Apple που ανανεώνει κάθε χρόνο τα μοντέλα της και απαιτείται να έχει τελευταίας γενιάς τεχνολογικό υλικό. Οι Διαμεσολαβητές της Qualcomm διεκδίκησαν και κατάφεραν να αποσπάσουν ένα γιγαντιαίο ποσό από την Apple αδράττοντας το χρονικό περιορισμό της εταιρείας.

Το συμπέρασμα είναι ένα : βασικό γνώρισμα ενός καλού Διαμεσολαβητή για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην συμφωνία είναι να εκμεταλλεύεται προς όφελος και των δύο μερών τις ευκαιρίες που προκύπτουν, ώστε το δυνατότερο στη διαπραγμάτευση μέρος να μην υπερισχύει του αδύναμου.

Πηγή: https://www.mediationworld.net/usa/articles/full/7292.html

Κική Δημ. Τσουρού
Δικηγόρος LL.M., Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια