Το Πάρκο Tom Lee αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο για την πόλη Memphis και για τους κατοίκους της. Η έκταση του είναι γύρω στα 120 στρέμματα και αποτελεί κατάλληλο χώρο για εκδηλώσεις, φεστιβάλ, συναντήσεις των κατοίκων, περπάτημα και τρέξιμο.

Υπεύθυνη για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση του είναι η οργάνωση “Memphis River Parks Partnership”, η οποία είχε αποφασίσει από τις αρχές του 2019 την αναδιαμόρφωση του. Το προτεινόμενο πλάνο περιελάμβανε την τοποθέτηση δέντρων, σκιάστρων, λοφίσκων και μικρών τεχνητών λιμνών.

Διαφωνίες σχετικά με το παραπάνω πλάνο εκφράζει, ωστόσο, η εταιρία διοργάνωσης του ετήσιου πολύ διάσημου φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα εντός του πάρκου κατά το μήνα Μάιο το οποίο ονομάζεται “Memphis in May”. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ υποστηρίζουν ότι με το νέο πλάνο θα χαθεί πολύτιμος χώρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του φεστιβάλ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι επιφάνειες θα είναι ανισοϋψείς και θα αυξηθεί το υδάτινο στοιχείο, με αποτέλεσμα να πρέπει να μειωθεί ο χώρος ηλεκτρονικών μηχανημάτων, σκηνών και λοιπών εγκαταστάσεων απαραίτητων για την διεξαγωγή του φεστιβάλ.

Οι υπεύθυνοι για τον ανασχεδιασμό του πάρκου επιμένουν στο πλάνο τους, καθώς πιστεύουν ότι υπερτερεί το συμφέρον των κατοίκων που πρέπει να επωφελούνται από τις παροχές του στο μέγιστο βαθμό από το συμφέρον των διοργανωτών και των συμμετεχόντων σε ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα μία φορά το χρόνο.

Ήδη από τα τέλη του μήνα Μαρτίου 2019, τα αντικρουόμενα συμφέροντα οδήγησαν τα δύο μέρη στην απόφαση να προσφύγουν στη Διαμεσολάβηση την οποία ανέλαβε η Διαμεσολαβήτρια τέως Δικαστής Janice Holder. Ο Δήμαρχος του Memphis επικροτεί την απόφαση των μερών να προσφύγουν στη διαδικασία υποστηρίζοντας ότι μία έμπειρη Διαμεσολαβήτρια είναι απαραίτητη όταν τα μέρη δυσκολεύονται να “βρεθούν στην ίδια σελίδα”.

Τα μέρη αναφέρουν ότι σκοπός τους είναι η εύρεση αποτελεσματικών τρόπων αξιοποίησης του πάρκου αφενός για τους έντεκα μήνες κατά τους οποίους γίνεται χρήση του πάρκου από τους κατοίκους του και αφετέρου για τον ένα μήνα στον οποίο καταφτάνουν χιλιάδες επισκέπτες στο πλαίσιο του φεστιβάλ το οποίο παράγει μεγάλα οικονομικά οφέλη για την πόλη.

Πηγή: https://eu.commercialappeal.com/story/news/2019/03/26/memphis-in-may-tom-lee-park-redesign-mediation-retired-justice-janice-holder/3276502002/

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση