Το 2013 Δικαστής του Δικαστηρίου της Pennsylvania παρέπεμψε την αντιδικία μεταξύ πρώην επαγγελματιών αθλητών αμερικανικού ποδοσφαίρου και της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στη Διαμεσολάβηση, ορίζοντας μάλιστα και το πρόσωπο του Διαμεσολαβητή που θα επιλαμβανόταν της υπόθεσης.

Η επίδικη διαφορά γεννήθηκε όταν περισσότεροι από 4.000 πρώην παίκτες αμερικανικού ποδοσφαίρου και σύζυγοι πρώην παικτών άσκησαν αγωγή κατά της Ομοσπονδίας, κατηγορώντας την ότι γνώριζε για τους κινδύνους που συνεπάγονταν τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι των αθλητών κατά τη διάρκεια του αγώνα και παρέλειψε να τους προειδοποιήσει σχετικώς.

Η Ομοσπονδία αρνήθηκε τον ισχυρισμό αυτό λέγοντας ότι είχε προβεί στην απαραίτητη ενημέρωση των παικτών βάσει της τότε διαθέσιμης ιατρικής έρευνας για το θέμα. Άλλωστε, ζητήματα ασφάλειας των παικτών είχαν ήδη ρυθμιστεί μεταξύ τους μέσω συλλογικών συμφωνιών που είχαν συνάψει οι παίκτες με την Ομοσπονδία κατόπιν διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί εάν οι τραυματισμοί στο κεφάλι ενός παίκτη προέρχονται από τους αγώνες ή από κάποια άλλη αιτία.

Η Διαμεσολάβηση στέφθηκε με επιτυχία, καθώς τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία. Ο Σύλλογος θα κατέβαλε το συνολικό ποσό των 675 εκατομμυρίων δολαρίων στους παίκτες, οι οποίοι υπέφεραν από παθήσεις και κακώσεις σχετικές με τον κρανίο και τον εγκέφαλο. Από το ποσό αυτό, πέραν των άλλων, 75 εκατομμύρια θα δίνονταν για την πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων και 10 εκατομμύρια θα καταβάλλονταν για διεξαγωγή ιατρικής έρευνας.

Πρώην αθλητής που θα αποζημιωνόταν δήλωσε ευχαριστημένος από την έκβαση της υπόθεσης, καθώς οι ενάγοντες – παίκτες επεδίωκαν την ευαισθητοποίηση της Ομοσπονδίας ως προς τις προαναφερθείσες παθήσεις από τις οποίες κινδυνεύουν οι αθλητές του ποδοσφαίρου λόγω της φύσεως του αθλήματος, ενώ η οικονομική βοήθεια προς ασθενείς πρώην παίκτες ήταν αρκετά σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Πηγή: https://www.nytimes.com/2013/07/09/sports/football/judge-orders-nfl-concussion-case-to-mediation.html

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση