Ο Tio Hardiman είναι Πρόεδρος και Ιδρυτής της Οργάνωσης “Διακόπτες Βίας” (Violence Interrupters), η οποία δραστηριοποιείται στην πρόληψη εγκλημάτων μεταξύ μελών συμμοριών στην πόλη του Illinois. O ίδιος Διαμεσολαβεί μεταξύ μελών συμμοριών που βρίσκονται σε σύγκρουση, με σκοπό την άμεση επίλυση της διαφοράς τους και την αποφυγή πιθανών δολοφονιών ή τραυματισμών.

Η δράση της Οργάνωσής του καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σε πόλεις της Δυτικής πλευράς (West Side), το 2018 είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 25 δολοφονίες, αποτέλεσμα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Μάλιστα, στις επικίνδυνες αυτές περιοχές, η απάντηση σε μια οποιαδήποτε αφορμή μπορεί να είναι πυροβολισμοί κατά της ομάδας που έδωσε την αφορμή.

Πρόσφατο παράδειγμα επίλυσης διαφοράς με τη συμβολή του Tio Hardiman είναι εκείνο μίας συμμορίας, η οποία διέρρηξε ένα διαμέρισμα κλέβοντας τα όπλα που βρίσκονταν φυλαγμένα εκεί. Ως αντίποινα η άλλη συμμορία απείλησε ότι αν δεν επιστραφούν τα όπλα , θα σκοτώσουν κάποιον δικό τους. Στον Κύκλο Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε, συμφωνήθηκε να δοθούν 600 δολάρια στην ομάδα από την οποία εκλάπησαν τα όπλα και οι δύο ομάδες έσφιξαν χέρια δίνοντας τέλος στη διαφορά τους. Τα μέρη δεσμεύονται με το λόγο τους να τηρήσουν τη συμφωνία τους.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Κύκλος Ειρήνης συνέβαλε στην οριστική αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των μελών της συμμορίας της μίας γειτονιάς και αυτών της συμμορίας της αντίπαλης γειτονιάς, με αποτέλεσμα να αποτραπούν και περαιτέρω εγκλήματα στο μέλλον μεταξύ τους.

Πηγή: https://chicago.suntimes.com/news/2019/5/10/18623308/chicago-street-gang-members-give-peace-circles-a-chance-to-prevent-shootings

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση