Την 19η Μαρτίου 2019 ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, Δρ. Mohamad Maliki Bin Osman, επ’ ευκαιρία επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα.

Τόσο ο κ. Μπόλαρης όσο και ο Δρ. Mohamad Maliki Bin Osman εξέφρασαν την επιθυμία τους για τη σύσφιξη των σχέσεων και την προώθηση της συνεργασίας των δύο λαών στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της ναυτιλίας,

Από πλευράς του, ο Δρ. Mohamad Maliki Bin Osman ενημέρωσε τον κ. Υφυπουργό για πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα του σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την υπογραφή της «Σύμβασης της Σιγκαπούρης για τις Διεθνείς Συμφωνίες Διακανονισμού που προκύπτουν από Διαμεσολάβηση», και απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Υφυπουργό να επισκεφθεί τη Σιγκαπούρη στο εγγύς μέλλον.

Σημειώνεται ότι το τελικό σχέδιο της ανωτέρω Σύμβασης που αφορά σε ζητήματα διακανονισμών μέσω Διαμεσολάβησης, και ο αντίστοιχος πρότυπος νόμος, είχαν εγκριθεί κατά την 51η σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (UNCITRAL) στις 26 Ιουνίου 2018 και πρόκειται να υπογραφεί σε ειδική τελετή στις 8 Αυγούστου 2019.

Στο ίδιο πνεύμα και με αφορμή την επικείμενη υπογραφή, ο κ. Edwin Tong, Υφυπουργός Δικαιοσύνης της Σιγκαπούρης, στις 11 Μαρτίου 2019, κάλεσε και την Ιαπωνία να είναι από τους πρώτους υπογράφοντες της Σύμβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι Σιγκαπούρη είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της Διαμεσολάβησης. Το 2014, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που δημιούργησε ένα ειδικό κέντρο για τη διεθνή εμπορική Διαμεσολάβηση.

Πηγές: https://www.mfa.gr/missionsabroad/singapore/news/sunantese-uphupourgou-exoterikon-markou-mpolare-me-ton-anaplerote-upourgo-exoterikon-tes-sigkapoures-dr-mohamad-maliki-bin-osman-athena-19032019.html & https://www.straitstimes.com/asia/east-asia/singapore-urges-japan-to-sign-new-un-pact-on-mediation

Κική Δημ. Τσουρού
Δικηγόρος LL.M., Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια