Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας συγκέντρωσε στις 8 Μαρτίου 2019 μια ομάδα Διαμεσολαβητών προκειμένου να προσπαθήσουν να διευθετήσουν μια εδαφική διαμάχη μεταξύ Μουσουλμάνων και Ινδουιστών για την κατασκευή ενός Ινδουιστικού ναού σε μια τοποθεσία όπου οι σκληροπυρηνικοί του καθεστώτος είχαν καταστρέψει ένα τζαμί του 16ου αιώνα.

Ο δικηγόρος Vishnu Jain δήλωσε ότι το Δικαστήριο έθεσε στην τριμελή ομάδα των Διαμεσολαβητών προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για να υποβάλει την έκθεσή της. Ένας συνταξιούχος Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου θα ηγηθεί της ομάδας. Σε περίπτωση αποτυχίας της Διαμεσολάβησης, το Ανώτατο Δικαστήριο θα δικάσει τη διαφορά.

Η καταστροφή του τζαμιού στην Ayodhya το 1992 πυροδότησε τη μαζική βία μεταξύ των Ινδουιστών και των Μουσουλμάνων στη χώρα, αφήνοντας πίσω 2.000 νεκρούς. Οι σκληροπυρηνικοί Ινδουιστές υποστηρίζουν ότι θέλουν να χτίσουν ένα νέο ναό προς τιμή του Ινδουιστή Θεού Ραμ στην αμφισβητούμενη περιοχή, την οποία θεωρούν ως τη γενέτειρά του. Λένε ότι το Τζαμί Babri του 16ου αιώνα χτίστηκε εκεί μετά την καταστροφή από μουσουλμάνους εισβολείς του ναού που ήταν αφιερωμένος στον Ινδουό Θεό. Ο πρωθυπουργός Narendra Modi, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2014, είχε υποσχεθεί ότι θα χτιστεί το τζαμί. Σημειώνεται ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν πριν τον Μάιο του 2019.

Πηγή: https://www.apnews.com/e2bc5ede06cf4577a7698f1344a95ea7

Κική Δημ. Τσουρού
Δικηγόρος LL.M., Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια