Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στις ΗΠΑ η Διαμεσολάβηση έκανε τα πρώτα της βήματα στη σύγχρονη εποχή βοηθώντας στην επίλυση διαφορών συλλογικού εργατικού δικαίου. Το ασφαλές της περιβάλλον και η δυνατότητα που παρέχει προκειμένου να υπογραφούν οι όροι της συμφωνίας από όλους όσους αφορά ή από το συλλογικό τους όργανο το οποίο τους εκπροσωπεί στη διαδικασία, εξασφαλίζει τη γενικότερη ρύθμιση μίας κατάστασης και την επαναφορά της ισορροπίας ανάμεσα στα μέρη μιας πολυμερούς διαφοράς.

Τον Αύγουστο 2018 η Ryanair κατέληξε σε συμφωνία μέσω Διαμεσολάβησης με τους Ιρλανδούς πιλότους της, κατόπιν μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, θέτοντας ένα τέλος στη σύγκρουση που οδήγησε σε καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων με συνέπειες για χιλιάδες ταξιδιώτες σε όλη την Ευρώπη.

Η συμφωνία αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση μίας ευρύτερης διαμάχης των πιλότων με την αεροπορική εταιρία, οι οποίοι εδώ και έναν χρόνο διεκδικούσαν καλύτερους όρους για την εργασία τους, υψηλότερους μισθούς, ενώ έθεταν θέμα για τη μεταφορά της βάσης τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η τελευταία διαμαρτυρία των πιλότων έλαβε χώρα στις 10 Αυγούστου 2018, στην οποία συμμετείχαν συνάδελφοί τους από τη Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία και Ολλανδία, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση παραπάνω από 400 πτήσεων.

Η εν λόγω συμφωνία είναι η πρώτη συμφωνία για διευθέτηση διαφοράς συλλογικού εργατικού δικαίου στην Ευρώπη με συμβαλλόμενο μέρος τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρία, κατόπιν της αναγνώρισης από την εταιρία των συνδικαλιστικών ενώσεων. Στη Διαμεσολάβηση τους πιλότους εκπροσωπούσε η εργατική ένωση της Ιρλανδίας FORSA, η οποία παρότρυνε τους πιλότους να υπερψηφίσουν το σχέδιο της συμφωνίας με την εταιρία. Πράγματι, το Σεπτέμβριο 2018 το σχέδιο υπερψηφίστηκε.

Εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Ένωσης πιλότων IALPA σημείωσε για τη συμφωνία: «Έπειτα από δεκαετίες δυσμενών όρων και συνθηκών, οι πιλότοι της Ryanair έχουν πλέον μια ενοποιημένη φωνή. Όταν οι πιλότοι αντιμετωπίζονται δίκαια και με διαφάνεια από μία αεροπορική εταιρία, θα έχουν κίνητρο να συμβάλουν στην επιτυχία της εταιρίας, να παραμείνουν σε αυτή και να χτίσουν την καριέρα τους εκεί». Παράλληλα ευχαρίστησε τον Διαμεσολαβητή Kieran Mulvey, ο οποίος είχε αναλάβει τη Διαμεσολάβηση.

Πηγή: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-23/ryanair-reaches-deal-with-irish-pilots-sending-shares-higher

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση