Μπορεί μια ταινία να επηρεάσει το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας Διαμεσολάβησης; Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ayodhya απεφάνθη αρνητικά. Μια πολύκροτη υπόθεση ετέθη στην κρίση του Δικαστηρίου, όταν ο Prince Yakub Habeebuddin Tucy, αυτοαποκαλούμενος απόγονος του Mughal αυτοκράτορα του Bahadur Shah Zafar, κατέθεσε αγωγή επιδιώκοντας να σταματήσει η -επικείμενη τότε- προβολή της ταινίας «Ram Ki Janmabhoomi», υποστηρίζοντας ότι περιέχονται σκηνές που αποτελούν «προσωπική επίθεση» τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του. Η ταινία πραγματεύεται μια εδαφική διαμάχη διάρκειας 60 ετών, γνωστή ως «Ram Janmabhoomi-Babri Masjid», η οποία λαμβάνει χώρα στην Ayodhya της Ινδίας και αφορά ένα αμφιλεγόμενο κομμάτι γης στην Ayodhya, το Uttar Pradesh, όπου, όπως πιστεύεται από τους Ινδουιστές, γεννήθηκε ο Lord Ram, εξέχουσα θεότητα του Ινδουισμού. Η υπόθεση αποτελεί μια πολιτική και θρησκευτική συζήτηση, βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και δεκαετίες και αφορά την ανέγερση ενός τζαμιού, γνωστού ως Ram Mandir εκεί που κάποτε υπήρχε το τζαμί Babri Masjid, που είχε χτιστεί τον 16ο αιώνα και κατεδαφίστηκε το 1992. Ήδη από τις 8 Μαρτίου 2019 είχε διαταχθεί από το ως άνω Δικαστήριο επίσημη Διαμεσολάβηση για την οριστική επίλυση της διαφοράς διορίζοντας μια τριμελή ομάδα Διαμεσολαβητών αποτελούμενη από τον FM Kalifullah, συνταξιούχο Δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον πνευματικό ηγέτη Ravi Shankar και τον συνήγορο Sriram Panchu.

Όσον αφορά, λοιπόν, στην ταινία και σύμφωνα με τους Hindustan Times, ο Δικαστής S.A.Bobde δήλωσε ότι:

«Καμία ταινία δεν μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη Διαμεσολάβηση. Πιστεύετε ότι μια ταινία μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της Διαμεσολάβησης; Εάν τα μέρη επιθυμούν να διευθετήσουν τη διαφορά, θα το κάνουν. Εάν δεν θέλουν να τη διευθετήσουν, δεν θα το κάνουν. Μια ταινία δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Δεν είμαστε τόσο απαισιόδοξοι» τονίζοντας παράλληλα ότι «Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ανεκτικοί και η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης που εγγυάται το Σύνταγμα θα πρέπει να επιβιώσει».

Η συνήγορος Lily Thomas, που εκπροσωπεί τον πρίγκιπα Yakub Tucy, δήλωσε ότι η ταινία θα προκαλέσει κοινοτικές εντάσεις και θα εκτροχιάσει τη λεπτή προσπάθεια Διαμεσολάβησης στην περιοχή.

Η ταινία «Ram Ki Janmabhoomi», σε σκηνοθεσία του Sanoj Mishra, κυκλοφόρησε τελικά στις κινηματογραφικές αίθουσες ολόκληρης τη χώρας την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019. Μένει να φανεί ποια θα είναι η ανταπόκριση των θεατών.

Πηγές : https://www.mynation.com/south-movies/mohanlal-lucifer-quick-review-pp2ljchttps://www.hindustantimes.com/india-news/ram-temple-movie-won-t-stall-mediation-says-sc-refuses-early-hearing/story-svVNh5U7KkXZkLcMEd9jTK.html

Κική Δημ. Τσουρού
Δικηγόρος LL.M., Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια