Η παρακολούθηση προσομοιώσεων Διαμεσολάβησης βοηθά στη βαθύτερη κατανόηση εκείνων που δεν τη γνωρίζουν και θέλουν να έχουν μία εικόνα του τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές θύρες της Διαδικασίας. Η παρακολούθηση όμως Προσομοίωσης Σχολικής Διαμεσολάβησης από μαθητές – Σχολικούς Διαμεσολαβητές είναι μία εμπειρία αποκαλυπτική, συγκινητική και βαθιά εκπαιδευτική για όσους την παρακολουθούν, ακόμα και για όσους έχουν γνώση και εμπειρία του αντικειμένου.

Ο επαγγελματισμός, το ενδιαφέρον για τους συμμετέχοντες, ο σεβασμός και η προσήλωση στην τήρηση των Αρχών της Διαμεσολάβησης  από τους νεαρούς αλλά ήδη έμπειρους συναδέλφους Σχολικούς Διαμεσολαβητές, καθηλώνουν, υπογραμμίζουν και υπενθυμίζουν την ουσία της Διαμεσολάβησης και τα εξαιρετικά της αποτελέσματα. Οι πραγματικές σχολικές Διαμεσολαβήσεις που ήδη πραγματοποιούνται σε πολλά Σχολεία της χώρας μας καθημερινά, καλύπτονται από πλήρη εχεμύθεια και δεν είναι δυνατόν να τις παρακολουθήσουν πόσο μάλλον να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί και γονείς.

Για το λόγο αυτό η Προσομοίωση της διαδικασίας αυτής, είναι μία αποκάλυψη του μαγικού και μυστικού κόσμου των παιδιών που μπορούν, όταν τα εμπιστευτούμε και συνεργαστούν μεταξύ τους, να επιλύσουν με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία, μαεστρία και υπευθυνότητα από εμάς τους ενήλικες τις μεταξύ τους και πολύ σοβαρές για τα ίδια, συγκρούσεις και διαφορές τους.

Οι δε ειδικά εκπαιδευμένοι Καθηγητές που τα εμπιστεύονται και τα εκπαιδεύουν ως Σχολικούς Διαμεσολαβητές είναι άνθρωποι με ευρύ πνεύμα και ταγμένοι στον ουσιαστικό (και όχι τον τυπικό) εκπαιδευτικό τους ρόλο. Και είναι αυτοί οι Εκπαιδευτικοί που πρέπει να λειτουργήσουν ως πρότυπα και ως μέντορες για τους συναδέλφους τους.

Όλοι όσοι είμαστε ταγμένοι στην υπηρεσία και της Εκπαίδευσης στη Σχολική Διαμεσολάβηση, έχουμε κάθε λόγο να συνεχίσουμε να την υπηρετούμε. Ο λόγος είναι αυτά τα παιδιά, αυτοί οι εξαιρετικοί νεαροί συνάδελφοι. Αλλά και όλα τα υπόλοιπα παιδιά τα οποία συμμετέχουν ως εμπλεκόμενα μέρη στη διαδικασία και διδάσκονται έτσι με τον πλέον βιωματικό τρόπο ότι ναι, υπάρχει και άλλος τρόπος για λύνουμε τις διαφορές μας.

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση