Η εταιρία Εlvis Presley Enterprises έχει ως σκοπό τη διεθνή κατοχύρωση, εμπορική εκμετάλλευση και προώθηση των προϊόντων (ταινίες, μουσική) που αφορούν τον τραγουδιστή και παράλληλα τη συντήρηση και οικονομική εκμετάλλευση της Graceland, της έπαυλης του Elvis Presley στην περιοχή Whitehaven του Δήμου του Memphis, η οποία αποτελεί αξιοθέατό της.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία Εlvis Presley Enterprises (ΕPE) ζήτησε άδεια από την πόλη να επεκτείνει την έκταση που είχε στην κυριότητα της, ώστε να μπορέσει να αυξήσει τις οικονομικές της δραστηριότητες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η εταιρία βρισκόταν σε συνεχείς συγκρούσεις με το Δήμο του Memphis. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που είχαν προκύψει ήταν ότι η EPE είχε ζητήσει την άδεια να κτίσει ένα στάδιο χωρητικότητας 6.200 θέσεων. Εάν η ενέργεια αυτή γινόταν δεκτή από τον Δήμο, υπήρχε περίπτωση να υπάρξει παραβίαση της συμφωνίας περί μη ανταγωνισμού, την οποία είχε συνάψει προγενέστερα η πόλη με την ομάδα Memphis Grizzlies.

Μάλιστα, το Δεκέμβριο 2018, η EPE είχε ασκήσει αναγνωριστική αγωγή κατά της πόλης και της ομάδας, με αίτημα την αναγνώριση από το δικαστήριο ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει παραβίαση της ρήτρας περί μη ανταγωνισμού μεταξύ Memphis και Grizzlies. Το δικαστήριο παρότρυνε ωστόσο τα μέρη να λύσουν το συγκεκριμένο ζήτημα μέσω Διαμεσολάβησης και εκείνα συμφώνησαν να το κάνουν μέσα στο Μάρτιο του 2019.

Τελικά με τη βοήθεια ενός μέλους του δημοτικού συμβουλίου του Memphis και ενός επαγγελματία του real estate, οι οποίοι εκτέλεσαν χρέη Διαμεσολαβητών, η πόλη και η εταιρία βρήκαν λύσεις κοινώς αποδεκτές, ώστε η εταιρία να μπορέσει να επεκταθεί με το λιγότερο δυνατό κόστος για την πόλη και τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη και για τα δύο μέρη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επεκτάσεις στην Έπαυλη της Graceland, επεκτάσεις σε χώρους λιανικής πώλησης και εκθεσιακούς χώρους κα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ΕΡΕ συμφωνεί επίσης να επενδύσει συνολικά 750.000 δολάρια στην κοινότητα του Whitehaven για μια περίοδο πέντε ετών. Για κάθε εισιτήριο σε μια παράσταση που θα διεξάγεται στη Graceland, η EPE θα δωρίζει $ 1,50 στην κοινότητα. Αυτό θα συμβαίνει σε ετήσια βάση για πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η EPE θα δημιουργήσει επίσης μια εταιρεία με την επωνυμία Newco που θα αναπτύξει κατασκευαστικές μονάδες και μονάδες διανομής στο Whitehaven. Η ΕΠΕ σχεδιάζει να προσλάβει 1.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, θέσεις τις οποίες η εταιρία επιδιώκει να καλυφθούν από τους κατοίκους της Whitehaven.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Memphis.

Πηγή: https://www.bizjournals.com/memphis/news/2019/03/01/city-of-memphis-elvis-presley-enterprises-headed.html?fbclid=IwAR1a6cyW_5PcEduIqtkYFTn2paFyBwAY1IXebZSTJNJ556R4BV0kgn7WKu4

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση