H Stryker είναι μία διεθνής εταιρία ορθοπεδικών υλικών και ιατρικών συσκευών. Το 2009 εισήγαγε στην αγορά ένα προσθετικό εμφύτευμα για τους μηρούς όσων ασθενών το είχαν ανάγκη με όνομα Stryker Rejuvenate. To εμφύτευμα αυτό αποτελείτο από εξ ολοκλήρου μεταλλικά υλικά, με σκοπό την ευκολότερη εφαρμογή του στο κόκαλο από τους γιατρούς κατά την χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, μετά την αρχική κυκλοφορία του εμφυτεύματος αυτού, σύντομα διαπιστώθηκε ότι λόγω του υλικού του, μερικούς μήνες μετά την τοποθέτησή του στο σώμα τους ασθενούς, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, βλάβη των ιστών και των οστών, απώλεια οστικής μάζας και φλεγμονή.

Γύρω στους 4.000 ασθενείς είχαν ασκήσει αγωγή κατά της εταιρίας σε διάφορα Δικαστήρια στις Η.Π.Α. εξαιτίας των επιβλαβών συνεπειών που υφίσταντο από την εισαγωγή του εμφυτεύματος στο σώμα τους και της ανάγκης αντικατάστασης του με νέο χειρουργείο. Οι ασθενείς ισχυρίζονταν ότι η εταιρία θα έπρεπε να γνωρίζει ή γνώριζε ότι το εμφύτευμα ήταν ακατάλληλο για κυκλοφορία στην αγορά. Πράγματι, τον Ιούλιο 2012 αποσύρθηκε από την αγορά.

Ένας σημαντικός αριθμός υποθέσεων, οι περισσότερες δε από αυτές ήταν για τις αγωγές που είχαν κατατεθεί στα Δικαστήρια του New Jersey, παραπέμφθηκε στη Διαμεσολάβηση. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος «Διαμεσολάβηση Οδηγός» (“bellwether mediation”) και όταν το Φθινόπωρο του 2014 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διαμεσολάβηση για την Ομάδα των υποθέσεων αυτών, κατέστη δυνατόν με αναφορά σε αυτές, οι υπόλοιποι ενάγοντες-δικαιούχοι να επιλύσουν τη διαφορά τους με την Εταιρεία.

Πηγή: https://www.lawyersandsettlements.com/legal-news/stryker-orthopedics-rejuvenate-modular-hip-system/stryker-orthopedics-rejuvenate-modular-hip-system-12-20273.html

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση