Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συμμετοχή κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, Προέδρου ΟΠΕΜΕΔ, πρώην Πρωθυπουργού, πρώην Προέδρου Συμβουλίου της Επικρατείας, στην εκδήλωση «Συνταγματική Αναθεώρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη» που διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου στη Μεγάλη Βρετανία, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Στην εκδήλωση μίλησαν διακεκριμένοι νομικοί, παράγοντες παραγωγικών φορέων, θεσμικοί εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου. Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης, έκανε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), κ Γιώργος Στασινός, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος κα Μαρία Νικόλτσιου. Στην εκδήλωση συζητήθηκε μεταξύ άλλων κατά πόσο είναι δυνατόν να συμπεριληφθεί η έννοια της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Ελληνικό Σύνταγμα, καθώς και εάν μετά τα διδάγματα της κρίσης, χρειάζονται νέες, περισσότερες ή λιγότερες συνταγματικές προβλέψεις για ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο κ. Π.Πικραμμένος συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η άποψη της νομικής επιστήμης» μαζί με τους κκ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Πρόεδρο Συμβουλίου της Επικρατείας και Αθανάσιο Ράντο, Α’ Αντιπρόεδρο Συμβουλίου της Επικρατείας. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου. Στην τοποθέτησή του ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος τόνισε ότι «τα ζητήματα που τίθενται σήμερα, τα έχει επισημάνει το ΣτΕ εδώ και 30 χρόνια», προσθέτοντας ότι «φοβάμαι ότι ασχολούμαστε πολύ αργά». Όπως είπε, το ΣτΕ έχει ήδη χειριστεί από το 2004 το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης ισότιμα με την αειφορία. Σύμφωνα με τον κ. Πικραμμένο, «θα ήταν καλό να μπει η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και αν δεν προχωρήσει, το Σύνταγμα το χειρίζεται με ταυτόσημο τρόπο με την αειφορία, καθώς οι δύο αυτές έννοιες συμπίπτουν». Επιπλέον ο κ. Πικραμμένος, προέτρεψε το ΤΕΕ να αναλάβει την πρωτοβουλία για μία ημερίδα για τα αυθαίρετα. Όσον αφορά τη συζήτηση για την Συνταγματική αναθεώρηση σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, αυτή «πρέπει να γίνει σε ένα κλίμα συναινέσεως», καθώς όπως είπε, «αυτή τη στιγμή η χώρα δεν είναι στο καλύτερο σημείο της». «Το Σύνταγμα θα μπορούσε μέχρι ενός σημείου να συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος», προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι αν μπορεί «να γίνει λιγότερο διαχωριστικό, αν μπορεί να εξασφαλίσει μία συνέχεια του κράτους». Επεσήμανε το ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, και την ανάγκη διασφάλισης ενός σταθερού εκλογικού κύκλου. Σε σχέση με τη δημοσιονομική σταθερότητα, επεσήμανε ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός δημιουργήθηκε εξαιτίας των ελλειμμάτων, και αυτό όπως είπε, δημιουργεί σκέψεις για την εισαγωγή άρθρου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, «αλλά αυτή η διάταξη να μην είναι άκαμπτη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, εάν προκύψει ανάγκη, να δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών, με 180 ψήφους, να καταθέτει μη ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ενώ πρόσθεσε την ανάγκη για πρόβλεψη αυξημένης πλειοψηφίας σε σχέση με τις προσλήψεις στο δημόσιο. Επιπλέον, τόνισε ότι «θα μπορούσε να ενισχυθεί το πεδίο προστασίας επενδύσεων που προέρχονται από το εξωτερικό». Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Πικραμμένος, «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σύμπνοια, ομόνοια, συναίνεση».

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου