Η ΕΕΔΕ, παραμένοντας ενεργός υποστηρικτής του θεσμού της Διαμεσολάβησης και λοιπών εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, στη στήλη «ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» του ψηφιακού της περιοδικού «Manager» συνεχίζει να ενημερώνει τα μέλη της παρουσιάζοντας επίκαιρα θέματα σχετικά με τις εξωδικαστικές μεθόδους επίλυσης διαφορών.

Ειδικότερα, στη στήλη του τεύχους Οκτωβρίου, τονίζει ότι οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών που εισήχθησαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αποτελούν πλέον την κορυφαία επιλογή από τους ιδιοκτήτες εμπορικών σημάτων και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο της κας Βασιλικής Δεληστάθη, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), που δημοσιεύθηκε στη Γενεύη το Μάρτιο 2017, οι κορυφαίοι τομείς καταγγελιών ήταν ο τραπεζικός και χρηματοπιστωτικός (12% επί του συνόλου των περιπτώσεων), η μόδα (9%), η βαριά βιομηχανία και τα μηχανήματα (9%), το διαδίκτυο και η πληροφορική (8%), η βιοτεχνολογία και τα φαρμακευτικά προϊόντα (7%).

Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των πολυεθνικών και των ΜΜΕ, ήταν πρώτες στη λίστα
των καταγγελλόντων οι οποίοι υπήγαγαν τις υποθέσεις τους σε διαδικασία εναλλακτικής επίλυσης, ενώ έπονται οι
ιδιώτες και οι δήμοι, και τέλος τα ερευνητικά ιδρύματα, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, οι κοινωνίες δικαιωμάτων
πνευματικής ιδιοκτησίας και τα ανεξάρτητα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Στη συνέχεια, σε άρθρο της κ. Ζωής Γιαννοπούλου, παρατίθεται το παράδειγμα της διαμάχης μεταξύ της Εταιρίας PetLand και της κομητείας της Sarasota που παραπέμφθηκε για εξωδικαστική επίλυση με τη συμβολή εξειδικευμένων διαμεσολαβητών. Στην υπόθεση αυτή, η κυβέρνηση της Σαρασότα απαγόρευσε δια νόμου την πώληση κατοικιδίων ζώων, που δεν έχουν γεννηθεί και εκτραφεί στην περιοχή που πωλούνται και η Petland με τη σειρά της κατέθεσε μήνυση κατά των αρχών καταγγέλοντας τον νόμο ως αντισυνταγματικό και επιμένοντας ότι κανένα από τα ζώα που πουλάει δεν μεγαλώνει σε απάνθρωπες συνθήκες. Το Δεύτερο Εφετείο της Φλόριντα, έκρινε απαραίτητο να παραπεμφθεί η υπόθεση σε διαμεσολάβηση.

Διαβάστε εδώ τη στήλη «ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» στο Manager Οκτωβρίου

Δείτε και κατεβάστε εδώ τη στήλη ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ του Manager Οκτωβρίου