Τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκε αγωγή ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Φλόριντα εναντίον του πασίγνωστου Αμερικανού μπασκετμπολίστα Shaquille O’Neal για αποζημίωση λόγω προσβολής της προσωπικότητας. Ο ενάγων ισχυριζόταν ότι ο Shaquille O’Neal χλεύαζε τα φυσικά χαρακτηριστικά του, δημοσιεύοντας στο Instagram και στο Twitter τη φωτογραφία του και δίπλα μια δική του με μια «γκριμάτσα» που προσπαθούσε να μιμηθεί ειρωνικά το πρόσωπο του ενάγοντα. Το δικαστήριο διέταξε τα μέρη να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση με Διαμεσολάβηση, διευκρινίζοντας και προς τα δύο μέρη πως οι σχετικές διατάξεις του νόμου απαιτούν Διαμεσολάβηση σε κάθε αστική υπόθεση (με ελάχιστες εξαιρέσεις) με την παρουσία των μερών και των δικηγόρων τους και πως η μη συμμόρφωση με την εν λόγω ρητή υποχρέωση επισύρει κυρώσεις.

Στις 27 Ιανουαρίου 2016, ακολουθώντας συμβουλή των δικηγόρων του (που ερμήνευσαν την φυσική παρουσία του πελάτη τους στη Διαμεσολάβηση ως μη υποχρεωτική), ο Shaquille O’Neal δεν παραστάθηκε αυτοπροσώπως στη διαδικασία της  Διαμεσολάβησης αλλά απέστειλε εκπρόσωπό του – ο ίδιος επικαλέστηκε τηλεοπτικές υποχρεώσεις.  Συμμετείχε, όμως, σ’ αυτήν μόνο περιστασιακά,  μέσω Skype.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016 το δικαστήριο καταδικάζει με το  ποσό ύψους 13.058 $ τους δικηγόρους του γνωστού αθλητή, ποσό που αντιστοιχεί στα έξοδα της Διαμεσολάβησης που έλαβε χώρα χωρίς την παρουσία του τελευταίου. Ταυτόχρονα όρισε ημερομηνία για νέα Διαμεσολάβηση μεταξύ των μερών, απαιτώντας εκ νέου ρητά τη φυσική παρουσία όλων.

Στις 18 Μαρτίου 2016 τα μέρη βρέθηκαν πλέον ξανά στο τραπέζι της Διαμεσολάβησης και καταλήγουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση που τους κράτησε τελικά μακριά από τις δικαστικές αίθουσες.

Πηγή:http://www.abajournal.com/news/article/biglaw_lawyers_sanctioned_for_advising_shaquille_oneal_he_didnt_need_to_att/

Έλενα Κολτσάκη, Διδάκτωρ Νομικής

Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια (ΥΔΑΔΔ, UK, USA)

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, ΑΚΚΕΔ Προμηθέας (Αθήνα), ADR Center (Rome, Italy)