Η Διαμεσολάβηση στο Χαϊδάρι, ο συγκεκριμένος θεσμός παρουσιάστηκε στο Χαϊδάρι από τον Επικεφαλή του δημοτικού συνδυασμού «Χαϊδάρι ξανά», Βαγγέλη Ντηνιακό .

Αρκετός ήταν ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και βρέθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά μία εκδήλωση αλλιώτικη από τις συνηθισμένες. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Διαμεσολάβηση, η εναλλακτική μέθοδος επίλυσης διαφορών», που διοργάνωσε ο Επικεφαλής του συνδυασμού «Χαϊδάρι Ξανά», Βαγγέλης Ντηνιακός σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ).

Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Το 2010 ήρθε και στην Ελλάδα για να προωθήσει τον εναλλακτικό τρόπο επίλυσης διαφορών μακριά από τις δικαστικές αίθουσες. Ήδη στη χώρα μας έχουν διαπιστευθεί 1600 Διαμεσολαβητές.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ: Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Τους Χαϊδαριώτες που προσήλθαν στην εκδήλωση καλωσόρισε ο Επικεφαλής της παράταξης «Χαϊδάρι Ξανά», Βαγγέλης Ντηνιακός, ο οποίος διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής και ο ίδιος, παρουσίασε και εξήγησε το ρόλο και τη λειτουργία του θεσμού.

Μεταξύ άλλων ανέφερε «Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης εισήλθε στη χώρα μας με το νόμο 3898/2010 ως αποτέλεσμα της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις κοινοτικής οδηγίας. Άρα ήδη εδώ και 6 χρόνια -τυπικά έστω- έχει θεσμοθετηθεί και στη χώρα μας το σύστημα της Διαμεσολάβησης ως ένας εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών.

Πιστεύω ότι πολλές από τις υποθέσεις πολιτών που ως δικηγόροι καθημερινά χειριζόμαστε, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορούν να επιλυθούν προτού αυτές φτάσουν στην αίθουσα των δικαστηρίων προς κοινό όφελος τους».

Επισήμανε ότι με τον θεσμό της Διαμεσολάβησης υπάρχει μία αμεσότητα και μία ευελιξία. Είναι ένας εχέμυθος τρόπος επίλυσης διαφορών ιδιωτικού δικαίου που δίνει την ευκαιρία στα εμπλεκόμενα μέρη να βρουν μία κοινά αποδεκτή και ταχεία λύση υπό την καθοδήγηση, ενός ουδέτερου και αμερόληπτου προσώπου, του Διαμεσολαβητή.

Στη συνέχεια τόνισε πως ο θεσμός της Διαμεσολάβησης πέρα από τη νομική του μορφή και λειτουργία έχει έντονη κοινωνική διάσταση κα πολλαπλή ωφελιμότητα, καθώς μπορεί να τιθασεύσει την αδιαλλαξία, την ένταση, την απολυτότητα και την υπερβολή, αφού στηρίζεται κατεξοχήν στις έννοιες της καλής πίστης και της ψύχραιμης θεώρησης των πραγμάτων.

Υπογράμμισε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργάνωσε αντίστοιχη εκδήλωση με τον ΟΠΕΜΕΔ και άλλους συλλογικούς φορείς, ενώ στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο γραμματέας του οργανισμού, Νικόλας Κανελλόπουλος, έλαβε το λόγο όπου και ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης και συμμαχίας του οργανισμού με την ΚΕΔΕ.

Ήδη σε κάποιους δήμους όπως στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, στο Δήμο Θέρμης και στο Δήμο Παπάγου  – Χολαργού λειτουργούν πύλες Διαμεσολάβησης και θα ήταν πολύ χρήσιμο και για τους Χαϊδαριώτες αν ο δήμος μας υιοθετούσε και προωθούσε το θεσμό της διαμεσολάβησης.

Ν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΣΥΓΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ

Το λόγο πήρε στην συνέχεια ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, Νικόλας Κανελλόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι: «Η Διαμεσολάβηση δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να λύνουν τις διαφορές τους όχι με συγκρούσεις, καβγάδες και αντιδικίες, αλλά σε σύντομο χρόνο και χωρίς μεγάλο κόστος ενώπιον ενός Διαμεσολαβητή, ο οποίος προσπαθεί με τις ειδικές γνώσεις που έχει να οδηγεί τις δύο πλευρές σε συμφωνία. Έτσι βρίσκεται πάντα η καλύτερη δυνατή λύση».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΤ’ ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Ο Διαμεσολαβητής και μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών, Δημήτρης Μάντζος, τόνισε πως η Διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία διαρθρωμένη. Γίνεται υποχρεωτικά παρουσία δικηγόρου, μακριά όμως από τα δικαστήρια. Είναι εκούσια και όχι αναγκαστική μέθοδος και χρησιμοποιείται μόνο αν το επιθυμούν και τα δύο μέρη. Ο Διαμεσολαβητής δεν είναι δικαστής και ούτε κατ’ ανάγκη δικηγόρος. Είναι ένα τρίτο πρόσωπο προς τα δύο μέρη που έχει εκπαιδευτεί πάνω στο αντικείμενο, δηλαδή να ρυθμίζει τη διαπραγμάτευση. Στη λύση της Διαμεσολάβησης μπορούν να καταφύγουν όλες οι αστικές και εμπορικές υποθέσεις, όπου η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει τη διαπραγμάτευση.

ΦΑΝΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ: ΜΕ ΙΣΧΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Ο Χαϊδαριώτης δικηγόρος, Φάνης Κρυστάλλης, συντονιστής της εκδήλωσης και μέλος της παράταξης «Χαϊδάρι Ξανά» είπε πως ο νέος θεσμός υποδεικνύει πως πρέπει να βρεθεί ένα τρίτο πρόσωπο, άγνωστο στα δυο μέρη, αλλά με κατάρτιση που θα βοηθήσει ώστε να λυθεί μια διαφορά σε κάποια υπόθεση που δεν χρειάζεται απαραίτητα να απασχολήσει ένα δικαστικό λειτουργό. Η λύση αυτή απαλλάσσει τα αντιμαχόμενα πρόσωπα από τα περιττά έξοδα των δικαστηρίων. Η απόφαση του Διαμεσολαβητή, εφόσον γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, έχει την ισχύ δικαστικής απόφασης.

ΝΑΝΑ ΠΑΠΑΔΟΓΙΩΡΓΑΚΗ: ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ

Το λόγο πήρε στο τέλος η δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, Νανά Παπαδογιωργάκη, η οποία στάθηκε στο παράδειγμα τον Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το 98% των υποθέσεων πάνε μέσω Διαμεσολάβησης και μόλις το 2% φτάνει στις δικαστικές αίθουσες. Επισήμανε πως στην Ελλάδα ο θεσμός είναι άγνωστος και για την πλειοψηφία των δικηγόρων, που έχουν μάθει στον παραδοσιακό τρόπο επίλυσης διαφορών. Όταν καθιερώθηκε στην χώρα μας, φοβήθηκαν, ενώ κατά τη γνώμη της, για τους νομικούς γεννιέται μια νέα δικηγορική ύλη με την διαδικασία αυτή.

Αμέσως μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση όπου τέθηκαν πολλά εύστοχα και καίρια ερωτήματα στα οποία έδωσαν απαντήσεις οι ομιλητές , ενώ δεν έλειψαν και οι τοποθετήσεις.

Πηγή:www.aftodioikisinews.gr