Δεδομένης της ύπαρξης της Διαμεσολάβησης σε άλλες χώρες εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε στα χέρια μας μια πληθώρα παραδειγμάτων απλών υποθέσεων «γειτονικού δικαίου», όπως αποκαλείται, τις οποίες όταν βλέπουμε να επιβαρύνουν τα πινάκια των ήδη ασφυκτικά γεμάτων δικαστηρίων μας, αναλογιζόμαστε το πόσο πιο απλά, γρήγορα και ανέξοδα θα είχαν επιλυθεί μέσω της Διαμεσολάβησης.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η υπόθεση δύο γειτόνων στη Μελβούρνη. Ένα νέο ζευγάρι μετακόμισε στο διπλανό σπίτι μιας οικογένειας και γρήγορα οι δύο γείτονες ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις. Μία μέρα ο ένας γείτονας πρόσθεσε στον φράκτη, που χώριζε τις δύο ιδιοκτησίες, 60 εκατοστά σε ύψος. Ο άλλος γείτονας διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί η επέκταση αυτή εμπόδιζε τη θέα από το σπίτι του προς το δρόμο. Ο πρώτος αρνήθηκε να αποσύρει την επέκταση του φράκτη, λέγοντας ότι του είχε στοιχίσει αρκετά χρήματα, τα οποία και θα έχανε.  Έτσι, οι φιλικές στους σχέσεις χάλασαν, με αποτέλεσμα ο ένας να μη θέλει να μιλήσει στον άλλο. Τελικά ο πρώτος απευθύνθηκε σε έναν Διαμεσολαβητή, ώστε να επιλυθεί η διαφορά και να αποκατασταθούν οι μεταξύ τους σχέσεις. Η λύση, που δόθηκε ήταν η εξής: Ο γείτονας, που επιθυμούσε τη θέα αποζημίωσε για ένα μέρος της αξίας των υλικών για την επέκταση του φράκτη τον δεύτερο γείτονα και τον βοήθησε να τοποθετήσει μία άλλη κατασκευή καφασωτού, η οποία θα του επέτρεπε τη θέα στο δρόμο. Ο άλλος γείτονας συμφώνησε, γιατί θα εξασφάλιζε την επέκταση στον φράκτη, που επιθυμούσε, ενώ μετρίασε την οικονομική του ζημία μέσω της μερικής αποζημίωσης από τον γείτονά του. Για την αγορά του καφασωτού οι δύο γείτονες μοιράστηκαν το κόστος και οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν την ίδια μέρα.

Τέτοιου είδους παραδείγματα μας υπενθυμίζουν ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού για απλές, καθημερινές υποθέσεις χρησιμοποιείται το εργαλείο της Διαμεσολάβησης προσφέροντας λύσεις αμοιβαίως επωφελείς (λύσεις win win), χωρίς τα μέρη να επιβαρύνονται με ιδιαίτερα υψηλά δικαστικά έξοδα και χωρίς να απασχολούνται οι δικαστές της χώρας με τέτοιου είδους ζητήματα.

Πηγή: http://www.everyday-law.org.au/fence-street

Δρ. Δημήτρης Θεοχάρης

Δικηγόρος, L.L.M. (London), Δ.Ν.

Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών

Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Κ.Π.Α. (e-learning)