Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Διαμεσολάβηση: η θεσμική εξωδικαστική λύση» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πικραμμένος τόνισε πως η Δικαιοσύνη αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη διακυβέρνηση της χώρας. Υπό την έννοια αυτή, επισήμανε δε, πως η ταχεία απονομή της συμβάλλει στην εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας για τον πολίτη αλλά και της εμπιστοσύνης για την προσέλκυση και ανάπτυξη επενδύσεων, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

«Η δικαστική εξουσία δεν λειτουργεί εν κενώ αλλά μαζί με τις υπόλοιπες εξουσίες», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ στην κατάμεστη αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ, για να προσθέσει πως στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η Διαμεσολάβηση, η οποία «προάγει τη συναίνεση έναντι της σύγκρουσης και της διάρρηξης των σχέσεων και των συνεργασιών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Νίκος Βαλεργάκης υποστήριξε πως η Διαμεσολάβηση συμπληρώνει και δεν αντικαθιστά τη δικαιοσύνη, σημειώνοντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «ο Διαμεσολαβητής δεν αποφασίζει για τη διαφορά, δεν παίρνει θέση, ούτε και προτείνει λύσεις».

Στην πλειάδα εφαρμογών που θα μπορούσε να έχει στο χώρο του πρωτογενή τομέα ο θεσμός της Διαμεσολάβησης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης, γνωστοποιώντας πως το Επιμελητήριο έγινε ο 21ος φορέας που περιλήφθηκε στα μέλη του ΟΠΕΜΕΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Μάμαλη, ζητήματα όπως η διευθέτηση βοσκοτόπων, η προστασία των φυσικών πόρων για τους οποίους υπάρχουν διενέξεις και η υποθηκευμένη γη των αγροτών σε τραπεζικά ιδρύματα, που κινδυνεύει σε πολλές περιπτώσεις να χαθεί έναντι κόκκινων δανείων, είναι ορισμένα από όσα θα μπορούσαν να επιλυθούν μέσω της Διαμεσολάβησης. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σημειώσει πως η αποτελεσματικότητα ή μη του θεσμού θα κριθεί εν πολλοίς και από το αν θα επιστρέψει η κλονισμένη εμπιστοσύνη στην κοινή γνώμη για τη λειτουργία, γενικώς, των θεσμών στη χώρα.

Πηγή:http://www.agronews.gr/news/politics/arthro/150187/ergaleio-epitahunsis-tis-aponomis-dikaiosunis-i-diamesolavisi/