Μέγα στοίχημα για τράπεζες και επιχειρήσεις θα αποτελέσει η επιτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κρίνοντας ακόμα και τη δυναμική επιστροφής της Οικονομίας σε ανάκαμψη.

Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες στο Capital.gr, εάν ο μηχανισμός του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν λειτουργήσει σε όλα του τα στάδια, είναι δεδομένο ότι θα μειωθεί περαιτέρω η αξία των ενεχύρων των δανείων, με αποτέλεσμα χαμηλότερες αξίες μεταβίβασης των δανείων και λιγότερα έσοδα από τη διαχείρισή τους. Κάτι τέτοιο δεν θα έχει επίπτωση μόνο στις τράπεζες, αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις και ευρύτερα στην Οικονομία που θα αργήσει να λάβει τις γενναίες εισροές νέων κεφαλαίων που απαιτούνται για την αναδιάρθρωσή της, την κάλυψη του τεράστιου επενδυτικού κενού που την ταλανίζει και εν τέλει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπαίνει την Πέμπτη στην τελική συζήτηση με τους «Θεσμούς» προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η διάσωση της υπερχρεωμένης επιχείρησης με αναδιάρθρωση του δανεισμού της, θα είναι αποκλειστικά πρωτοβουλία της ίδιας της επιχείρησης, ενώ οι τράπεζες θα έχουν την πλήρη ελευθερία και ευθύνη των χειρισμών σε κάθε περίπτωση διάσωσης.

Στόχος του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι η διάσωση εταιριών πριν αυτές «πνιγούν» κυριολεκτικά από τα χρέη, στο στάδιο που διαφαίνεται ότι διατρέχουν κίνδυνο πνιγμού. Παράλληλα, με την αποφυγή της ένταξης εταιριών στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, το σκεπτικό του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι η ενεργοποίηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης, ο οποίος θα γλυτώσει χρόνο και χρήμα τόσο για τους εμπλεκόμενους στις υποθέσεις δανεισμού, όσο και για τον κρατικό μηχανισμό.

Μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, επιλύονται στο εξωτερικό 9 στις 10 περιπτώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα, όπου από το 2010 έχει θεσμοθετηθεί, χωρίς όμως να ενεργοποιηθεί, ο θεσμός της Διαμεσολάβησης, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί και λειτουργήσει ήδη από το 2011 – 2012, όταν η κατάσταση με τα «κόκκινα» δάνεια είχε αρχίσει να ξεφεύγει.

Τώρα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έρχεται να δώσει λύσεις σε μία κατάσταση όπου 65 δις. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται και πρέπει σε διάστημα τριών μηνών μάξιμουμ, ανά περίπτωση δανείου, οι τράπεζες να έχουν αποφασίσει για τη διάσωση ή την «αποδιασωλήνωση» επιχειρήσεων.

Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις επαφές για τη «μοιρασιά» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που έχουν από κοινού και στα οποία η τράπεζα με το μεγαλύτερο άνοιγμα θα διαπραγματευθεί και για λογαριασμό των υπολοίπων στο τραπέζι του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Οι διαδικασίες πρέπει να «τρέξουν», καθώς όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, ο στόχος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων δεν έγκειται στο recovery αλλά στο rehabilitation. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος δεν είναι η απόκτηση ενεχύρων πεθαμένων δανείων, αλλά η ανόρθωση μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων ώστε να αναβιώσουν ολόκληροι κλάδοι της Οικονομίας και με τη σειρά τους αυτοί να συμβάλουν και στην ανόρθωση του retail.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου τρία χρόνια είχαν πάρει οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών για τη διάσωση των ιχθυοκαλλιεργειών, με τον κλάδο να βρίσκεται τώρα σε φάση consolidation.

 Πηγή: http://www.capital.gr/story/3162515