2004: Η Novell ήταν πρωτοπόρος αμερικανική εταιρία δημιουργίας προγραμμάτων λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής, η οποία είχε ξεκινήσει τη δραστηριότητα της το 1979. Συνέβαλε σημαντικά στο να καταστεί η χρήση των προγραμμάτων επεξεργασίας κειμένων απλούστερη, μέσω του προγράμματος της Word Protector, πριν από το οποίο, και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, τα εν λόγω προγράμματα ήταν ιδιαίτερα δύσχρηστα.

Το 2004, η εταιρία Microsoft δέχτηκε αγωγή αποζημίωσης από τη Novell με το επιχείρημα ότι έχει υποστεί βλάβη από ενέργειες αθέμιτου ανταγωνισμού της Microsoft, οι οποίες έπληξαν τις πωλήσεις των λογισμικών της Netware και Word Protector. Ενδεικτικά, υποστηρίχθηκε ότι η Microsoft κατέβαλλε 600 Δολάρια ΗΠΑ, ως οικονομικό κίνητρο, σε όποιον εργαζόμενο εταιριών πληροφορικής, χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή μετέβαλε το λογισμικό που χρησιμοποιούσε από Netware της Novell σε Windows 2003 της Microsoft.

Κατόπιν Διαμεσολάβησης επιτεύχθηκε συμφωνία επίλυσης της διαφοράς τους: η Novell παραιτήθηκε μέρους της αγωγής κατά της Microsoft και της καταγγελίας της προς την Ε.Ε. και η Microsoft δέχτηκε να της καταβάλει αποζημίωση 536 εκατομμυρίων Δολαρίων ΗΠΑ.

Οι δύο εταιρίες συνεργάστηκαν από το 2006  μέχρι το 2008 κάνοντας αμοιβαία χρήση των προϊόντων τους. Η Novell εξαγοράστηκε εντέλει από την εταιρία Micro Focus International το 2014.

Σπύρος Αντωνέλος
Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής –
Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών και Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.geeksaresexy.net/2008/03/19/novell-versus-microsoft-a-never-ending-story/

http://windowsitpro.com/windows-server/microsoft-novell-settle-antitrust-case-536-million