Στις ΗΠΑ, το 2012, η Διαμεσολάβηση βοήθησε στην επανέναρξη του Πρωταθλήματος Χόκεϊ καθώς χρησιμοποιήθηκε για να επιλυθεί η σύγκρουση μεταξύ της Εθνικής Ομοσπονδίας Χόκεϊ και του Σωματείου Παικτών Χόκεϊ που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012.

Η σύγκρουση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της συλλογικής σύμβασης εργασίας καθώς προέκυψαν μεγάλες διαφωνίες για το ύψος των μισθών των παικτών. Καθώς δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στον τρόπο υπολογισμού του καταβαλλόμενου μισθού, το Σωματείο των Παικτών απείχε από τους αγώνες ήδη από την έναρξη της σαιζόν το Σεπτέμβριο 2012 και διήρκησε 113.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούσαν ικανοποιητικά, η σύγκρουση χειροτέρευε, η αποχή συνεχιζόταν και παράλληλα προέκυπταν και άλλα μεγάλα ζητήματα, αν και με κάποιον τρόπο επιλύθηκε το ζήτημα των μισθών. Με τον κίνδυνο να χαθεί όλη η αγωνιστική σαιζόν – λαμβανομένων υπόψιν και όλων των συνεπειών που κάτι τέτοιο θα επέφερε σε γενικότερο επίπεδο λόγω μιας ολόκληρης οικονομίας που είναι βασισμένη στο Πρωτάθλημα Χόκεϊ, τα μέρη, επέλεξαν τη Διαμεσολάβηση με σκοπό την εξεύρεση λύσης ως προς τα λοιπά ζητήματα που είχαν προκύψει μεταξύ τους. Το κεντρικότερο αυτών ήταν το ζήτημα της συνταξιοδότησης των παικτών και του τρόπου υπολογισμού αυτής.

Τελικά τα μέρη κατέληξαν σε μία λύση αμοιβαία επωφελή. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων θα συνέβαλαν, σε αντίθεση με το παρελθόν, στις συνταξιοδοτικές εισφορές των παικτών, μία λύση που θα προσέφερε ηρεμία στους παίκτες των οποίων η καριέρα στο χόκεϊ είναι συνήθως σύντομη.

Η συμφωνία επικυρώθηκε επτά ημέρες μετά τη σύναψη της και οι παίκτες επέστρεψαν στους αγώνες για να ολοκληρώσουν την αγωνιστική σαιζόν 2012-2013.

Πηγή: https://www.pon.harvard.edu/daily/dispute-resolution/dispute-resolution-nhl-style/

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση