Η γνωστή φαρμακοβιομηχανία Bayer οδηγείται σε διαιτησία εξαιτίας ενός φαρμάκου – ζιζανιοκτόνου, το οποίο φέρεται να είναι καρκινογόνο για την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρία Monsato, η οποία εξαγοράστηκε από την Bayer για 63 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, δεν είχε προειδοποιήσει για τον εικαζόμενο κίνδυνο από το φάρμακο Roundup, το οποίο βασίζεται στο δραστικό συστατικό glyphosate.

Η Bayer δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την εντολή του ομοσπονδιακού δικαστή των Η.Π.Α. να τεθεί σε Διαμεσολάβηση με τους ενάγοντες οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η εταιρία δεν κατάφερε να προειδοποιήσει εναντίον ενός υποτιθέμενου κινδύνου καρκίνου από τη δραστική ουσία του Roundup.

Ο περιφερειακός δικαστής Vince Chhabria, ο οποίος προέδρευσε στις δύο πρώτες υποθέσεις στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, δήλωσε σε κατάθεσή του ότι διατάχθηκε στη Bayer να ξεκινήσει τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης, με τα χιλιάδες ενάγοντα μέρη τα οποία έχουν υποστεί καρκίνο εξαιτίας του φαρμάκου. Μετά τις πρώτες δίκες βλέποντας πως η εταιρία πλήρωσε 80,2 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση λόγω του φαρμάκου και σε άλλη υπόθεση πάλι συσχετιζόμενη με το Roundup, της διατάχθηκε να αποζημιώσει έναν γεωργό με 289 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο αργότερα μειώθηκε σε 78 εκατομμύρια δολάρια, αποφάσισε να φέρει τα μέρη πιο κοντά μέσω της Διαμεσολάβησης. «Τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να προτείνουν έναν Διαμεσολαβητή και αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν, το Δικαστήριο θα διορίσει κάποιον», δήλωσε ο δικαστής.

Ο δρόμος της Διαμεσολάβησης είναι συνήθης για μεγάλες εταιρίες που τον επιλέγουν τόσο για λόγους εμπιστευτικότητας των δεδομένων που θα παρουσιαστούν, μυστικότητας της διαδικασίας καθώς και μετρίασης των χρηματικών ποσών που θα αναγκαστεί το ηττημένο μέρος να πληρώσει με αποτέλεσμα να είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές.

Πηγές: https://finance.yahoo.com/news/bayer-says-comply-court-mediation-101311274.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAD3tqZ3hPIn9-Iy9kou6KGhDZBuMM9g24shV1UXuQ2V3Y4AjM8M0esGaTo0Zdql08415tLXZnkub43foviMvmSsJM-i0PEHnkhqJv9KrZrgJEaMDfe1bPJl654jw-8MYWFiMeFdC_Yw-3jGCgfZ7DKqaKSqW4mhU5IaTs3Hxrks5 & https://usrtk.org/monsanto-roundup-trial-tacker/judge-makes-official-order-for-bayer-mediation-with-cancer-victims/

Κική Δημ. Τσουρού
Δικηγόρος LL.M., Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια