H Πολιτεία του Maryland, βρίσκεται σε μία δωδεκαετή δικαστική διαμάχη με τέσσερα κολλέγια που βρίσκονται εντός των ορίων της, τα οποία την κατηγορούν ότι έχει εφαρμόσει πρακτικές φυλετικών διακρίσεων εις βάρος τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα κολλέγια–ενάγοντες, στα οποία φοιτούν παραδοσιακά κυρίως Αφροαμερικανοί φοιτητές, υποστηρίζουν ότι έχουν τύχει δυσμενούς μεταχείρισης από την Πολιτεία, η οποία προωθεί με κάθε τρόπο τα υπόλοιπα κολλέγια της, στα οποία φοιτούν κυρίως λευκοί φοιτητές. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, η Πολιτεία έχει μειώσει την χρηματοδότηση προς εκείνους, ενώ μεταφέρει τη διεξαγωγή των πετυχημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα κολλέγια με τους λευκούς φοιτητές. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της ποιότητας της εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι Αφροαμερικανοί φοιτητές και ως εκ τούτου η μείωση της ανταγωνιστικότητας απέναντι στους φοιτητές των κολλεγίων που χαίρουν υψηλότερης χρηματοδότησης και καλύτερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το Δικαστήριο που έχει αναλάβει την υπόθεση έχει διατάξει την επίλυση της εν λόγω διαφοράς με Διαμεσολάβηση.

Προς το παρόν οι προτάσεις που έχουν γίνει είναι οι εξής: Η Πολιτεία προτείνει τη χορήγηση συνολικά 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να διανεμηθούν ισότιμα στα τέσσερα κολλέγια, λύση την οποία δεν αποδέχονται τα κολλέγια καθώς το ποσό είναι αρκετά μικρό αναλογικά με τις βλάβες που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια. Τα κολλέγια από τη μεριά τους προτείνουν τη μεταφορά σε αυτά περί των εκατό εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τα “λευκά κολλέγια” και τη χορήγηση κινήτρων σε λευκούς φοιτητές να φοιτούν στα κολλέγια που παραδοσιακά φοιτούν οι Αφροαμερικανοί φοιτητές.

Μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 έχει δοθεί προθεσμία στα δύο μέρη να λύσουν τη διαφορά τους μέσω της Διαμεσολάβησης.

Πηγή: https://www.insidehighered.com/news/2019/01/04/appeals-court-orders-long-running-maryland-hbcu-case-back-mediation

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση