Κατά της γνωστής αμερικανικής εταιρίας Abercrombie & Fitch ασκήθηκε συλλογική αγωγή από περίπου 260.000 πρώην και νυν υπαλλήλους της. Η αιτία της αντιδικίας ήταν, κατά τους ισχυρισμούς των εναγόντων, ότι η εταιρία ανάγκαζε τους υπαλλήλους της, οι οποίοι εργάζονταν στα καταστήματά της, να φοράνε στην εργασία τους ρούχα με τη μάρκα της εταιρίας, χωρίς όμως η ίδια να πληρώνει για το κόστος των ρούχων αυτών. Μάλιστα, αυτή η πρακτική εφαρμοζόταν και σε υπαλλήλους, των οποίων ο μισθός ήταν στο κατώτατο όριο που επίβαλλε ο νόμος με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό που περίσσευε μετά την αγορά των ρούχων να υπολογίζεται σε λιγότερο του νόμιμου κατώτατου ορίου.

Η εταιρία αρνείτο τους ισχυρισμούς αυτούς ως αναληθείς, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε υποχρέωσε κάποιον υπάλληλο της να αγοράσει τα ρούχα της, ενώ εάν ο εκάστοτε υπάλληλος τύχαινε να φοράει ρούχα της Abercrombie & Fitch, αυτό ήταν καθαρά δική του προσωπική επιλογή. Ωστόσο, και στο πλαίσιο επιθυμίας αποφυγής μίας μακροχρόνιας αντιδικίας και εξόδων, αποφάσισε να λύσει εξωδικαστικά την εν λόγω αντιδικία με Διαμεσολάβηση.

Τον Ιανουάριο 2018 η υπόθεση «έκλεισε» με Διαμεσολάβηση με τους όρους της συμφωνίας να είναι οι εξής: Η εταιρία να καταβάλει συνολικά το ποσό των 25.000.000 δολαρίων σε ένα κοινό λογαριασμό, εκ των οποίων 8,5 εκατομμύρια αφορούσαν διαδικαστικά κόστη και αμοιβές δικηγόρων των εναγόντων και τα υπόλοιπα αφορούσαν τις αποζημιώσεις των εναγόντων υπαλλήλων.

Πηγή: https://fashionunited.com/news/business/abercrombie-fitch-co-to-settle-lawsuit-regarding-employee-uniforms/2018013119439

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση