Πάλι στο προσκήνιο η ποινική Διαμεσολάβηση λόγω νέου περιστατικού οικογενειακής βίας.

51χρονη γυναίκα στις 15 Φεβρουαρίου 2018 χειροδίκησε σε βάρος της ανήλικης κόρης της μετά από διαφωνία που είχαν για το διάβασμα (!) και της προξένησε μώλωπες και τραύμα. Σύμφωνα με τη μητέρα, η 13χρονη περνούσε πολλές ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όταν μπήκε στο δωμάτιό της να δει αν μελετά τα μαθήματα, την έπιασε να είναι στον υπολογιστή, και συγκεκριμένα στο Instagram, και εξοργίστηκε. Φέρεται να ισχυρίστηκε ότι τη χτύπησε με τα χέρια της. Υποστήριξε ωστόσο ότι η μικρή παραπάτησε και χτύπησε σε σκουπόξυλο.

Η καταγγελλόμενη κακοποίηση ήρθε σε γνώση της Εισαγγελίας όταν η ανήλικη αποφάσισε να λύσει τη σιωπή της και να μιλήσει στον Γυμνασιάρχη.

Μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτου φόβου, όπου το θύμα νιώθει αβοήθητο και απροστάτευτο, ντροπιασμένο και στερημένο από τη δύναμη να μιλήσει δυνατά για αυτό που του συμβαίνει, ο θεσμός της ποινικής Διαμεσολάβησης έχει πολλά να προσφέρει.

Ο Διαμεσολαβητής, ως ουδέτερος τρίτος, υπό συνθήκες εμπιστευτικότητας και αμεροληψίας, μετατρέπεται όχι μόνον σε νομικό αρωγό, αλλά σε σανίδα σωτηρίας. Η ειδική του εκπαίδευση και οι πολύτιμες δεξιότητές του, όπως η ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση, βοηθούν το θύμα να αισθανθεί σιγουριά, στήριξη και θαλπωρή, που τόσο του λείπουν.

Από την άλλη πλευρά η εκούσια υποβολή του φερόμενου ως δράστη στη διαδικασία της ποινικής Διαμεσολάβησης αποσκοπεί στην επανόρθωση της βλάβης που υπέστησαν τα θύματα, στη συνειδητοποίηση των συνεπειών και του πόνου των αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας στα θύματα και στην απεμπλοκή από την ποινική διαδικασία.

Δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση η Εισαγγελία Βόλου απέρριψε τελικά την ενεργοποίηση του θεσμού της ποινικής Διαμεσολάβησης και η 51χρονη γυναίκα θα καθίσει τώρα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, βαρυνόμενη με το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/3356420/dikazete-sto-volo-i-mitera-pou-chtipise-tin-13chroni-kori-tis-giati-den-diavaze & taxydromos.gr

Κική Δημ. Τσουρού
Δικηγόρος LL.M., Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια