Το 2017 η είδηση για την αιματηρή επίθεση κατά τη διάρκεια ενός μουσικού φεστιβάλ της κάντρι μουσικής, το οποίο διεξαγόταν ετησίως στο Λας Βέγκας από τα πυρά του Stephen Paddock, ενός ενοίκου του ξενοδοχείου δίπλα από τον χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ είχε συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο τραγικός απολογισμός  ήταν 58 νεκροί και πάνω από 850 τραυματίες.

Οι επιζώντες του τραγικού περιστατικού καθώς και οι οικογένειες των νεκρών άσκησαν αγωγές σε διάφορα δικαστήρια των Η.Π.Α. κατά της εταιρίας MGM, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Mandalay Bay Hotel, στο οποίο διέμενε ο δράστης και παράλληλα ιδιοκτήτριας του χώρου στον οποίο λάμβανε χώρα το φεστιβάλ με την αιτιολογία ότι δεν είχε τηρήσει τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην αποτραπεί το εν λόγω συμβάν.

Τον Οκτώβριο 2018, η εταιρία MGM εξαιτίας του πλήθους των αγωγών που είχαν ασκηθεί σε βάρος της σκόπευε να ασκήσει «ανταγωγή» κατά των θυμάτων και των οικογενειών τους, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι είχε τηρήσει τον κανόνα του «safety act», δηλαδή πληρούσε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, της οποίας επέβαλλε ο συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος είχε θεσπιστεί μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Σκοπός της ήταν να εισαχθούν όλες οι αγωγές που είχαν ασκηθεί εναντίον της σε ένα μόνο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, αίτημα της το οποίο όμως απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Κατόπιν τούτων, η εταιρία και δικηγόροι των αντιδίκων της συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις για να λυθεί η διαφορά τους εξωδικαστικά, βήμα επίσης δύσκολο, καθώς οι αγωγές έχουν ασκηθεί ατομικά για την κάθε περίπτωση και όχι ως συλλογική αγωγή. Συνεπώς, ο πολύ μεγάλος αριθμός ξεχωριστών υποθέσεων και δικηγόρων θα λειτουργήσει ενδεχομένως επιβραδυντικά για την επίλυση της διαφοράς είτε δικαστικά είτε εξωδίκως.

Εκπρόσωπος της MGM υποστήριξε ότι μέσω Διαμεσολάβησης θα αποφευχθεί μία πολύχρονη και πολυδάπανη αντιδικία. Στόχος της διαδικασίας είναι εκτός των άλλων, η ηθική ικανοποίηση των επιζώντων και των οικογενειών των θυμάτων μέσω της αμεσότερης επίλυσης των σχετικών διαφορών και της καταβολής της χρηματικής τους ικανοποίησης ώστε να μπορέσουν στο μέτρο του δυνατού να αφήσουν πίσω τους το τραγικό συμβάν.

Πηγή: https://www.forbes.com/sites/michaelgoldstein/2018/11/02/mgm-resorts-and-las-vegas-shooting-survivors-move-towards-mediation/#13f457c75c1c

Ελένη Πλέσσα
Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση