Τους τελευταίους μήνες όλο και συχνότερα ακούγεται πως οι δανειολήπτες επιλέγουν να δοκιμάσουν την οδό της τραπεζικής Διαμεσολάβησης προκειμένου να καταλήξουν σε μία αμοιβαία επωφελή λύση. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης στις τραπεζικές διαφορές δεν είναι νέος. Ήδη από το 1999 ο Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Μεσολαβητής («ΕΧΜ», πρώην «Μεσολαβητής Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών») λειτουργεί ως φορέας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών, μεσολαβώντας αμερόληπτα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση με σκοπό την εξωδικαστική επίλυση διαφορών σχετικά με την παροχή τραπεζικών και επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο ΕΧΜ λαμβάνει, κατά μέσο όρο, ετησίως 12.000 παράπονα, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα του φορέα (hobis.gr), η διαδικασία εξέτασης των διαφορών ολοκληρώνεται, κατά μέσο όρο, σε 31 ημέρες, με συναινετική διευθέτησή τους σε ποσοστό περίπου 70%.

Μέσα σε έναν αλαλαγμό από ατελέσφορες αιτήσεις υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010), από ρυθμίσεις που δεν τηρήθηκαν, από αραχνιασμένα κόκκινα δάνεια, αλλά και από την ανασφάλεια που δημιουργεί η επικείμενη μείωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο θεσμός του Τραπεζικού Μεσολαβητή ήρθε να συμπληρωθεί από το θεσμό της Διαμεσολάβησης (Ν. 4512/2018), ο οποίος δείχνει να φαντάζει πλέον ως σανίδα σωτηρίας στα μάτια δανειοληπτών και τραπεζών, μια και οι τελευταίες φαίνεται να μη διαθέτουν άλλα όπλα αντιμετώπισης της μάστιγας των κόκκινων δανείων στο οπλοστάσιό τους.

Όπως ανέφερε στο Capital.gr, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και η θετική διάθεση στην υιοθέτηση σύγχρονων θεσμών όπως είναι η Διαμεσολάβηση, καθώς επίσης η αποδοχή από τους εμπλεκόμενους φορείς, των εργαλείων που παρέχει πλέον το νομοθετικό πλαίσιο, αναμένεται να συμβάλουν καίρια στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά να είναι επωφελής και για τους ίδιους τους δανειολήπτες (http://www.capital.gr/epixeiriseis/3335436/ti-sunainetiki-trapeziki-diamesolabisi-proothei-i-eet).

Και αυτό είναι αλήθεια : Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης αναδιάρθρωσης της οφειλής με σημαντικά και προφανή πλεονεκτήματα έναντι του παραδοσιακού (δικαστικού) τρόπου επίλυσης διαφορών :

  • αφορά πάσης φύσεως οφειλές προς τις τράπεζες (επιχειρηματικές, στεγαστικές, καταναλωτικές κλπ),
  • αφορά όλους τους δανειολήπτες, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους ως επιχειρηματιών ή ιδιωτών),
  • αποφέρει άμεσες αμοιβαία επωφελείς ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις (win – win), χωρίς σημαντική οικονομική επιβάρυνση του ήδη βεβαρημένου οφειλέτη μέσα σε συνθήκες απόλυτης εμπιστευτικότητας
  • εφόσον κατατεθεί στο αρμόδιο πρωτοδικείο έχει ισχύ όμοια με αυτή της δικαστικής απόφασης.

Μήπως έφτασε η ώρα να αξιοποιηθούν οι 2.000 διαπιστευμένοι Διαμεσολαβητές;

Κική Δημ. Τσουρού
Δικηγόρος LL.M., Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια