Μετά την αναβολή της προόδου της δίκης σε υπόθεση που αφορούσε αγωγή πρώην παικτών της ομάδας μπάσκετ του Πανεπιστημίου του Louisville κατά της NCAA (National Collegiate Athletic Association), ο πολιτειακός δικαστής διέταξε τον περασμένο Σεπτέμβριο τους δικηγόρους και των δύο πλευρών να προσφύγουν στη Διαμεσολάβηση σε μια προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης της υπόθεσης.

Στην αγωγή τους, οι πέντε ενάγοντες πρώην παίκτες της ομάδας μπάσκετ του Louisville, Luke Hancock, Gorgui Dieng, Stephan Van Treese, Tim Henderson και Michael Marra, κατηγορούν την NCAA για δυσφήμηση των μελών της ομάδας μπάσκετ ανδρών του 2013 και ζητούν να επιστραφούν στην ομάδα τα εθνικά πρωταθλήματα και οι συναφείς τίτλοι, που της αφαιρέθηκαν από την NCAA, μαζί με 123 νίκες.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση της 28ης Σεπτεμβρίου 2018, ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Jefferson, διέταξε τους διαδίκους να προγραμματίσουν το συντομότερο τη Διαμεσολάβηση με τον Peter Palmer, Διαμεσολαβητή με έδρα το New Albany της πολιτείας της Indiana.

Στη Διαμεσολάβηση, ένας ουδέτερος τρίτος, εκτός του δικαστικού συστήματος, διευκολύνει τα μέρη να διαπραγματευτούν, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. Η διαδικασία είναι εμπιστευτική και μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμό ή σε συμφωνία παραίτησης από την αγωγή.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο οι δικαστές να διατάζουν την προσφυγή στη Διαμεσολάβηση σε αστικές υποθέσεις πριν από την ημερομηνία της δίκης, κατά τον δικηγόρο του Louisville Thomas Clay η απόφαση περί προσφυγής στη Διαμεσολάβηση τόσο νωρίς, όπως στην προκείμενη περίπτωση, είναι σπάνια στην πράξη. Συνήθως, προηγείται η αποδεικτική διαδικασία, έτσι ώστε αμφότερα τα μέρη να λάβουν γνώση των αποδεικτικών μέσων που στηρίζουν τις απαιτήσεις τους. Κατά την ίδια άποψη, ο δικαστής προσπάθησε να απαλλάξει τα μέρη από την αποδεικτική διαδικασία και να διερευνήσει αν μπορούν να επιτύχουν την άμεση επίλυση της διαφοράς τους.

Αν η Διαμεσολάβηση αποτύχει και οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η υπόθεση θα επιστρέψει στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Jefferson. Ωστόσο, είναι δυνατό η διαφορά να υποβληθεί εκ νέου στη Διαμεσολάβηση σε μεταγενέστερο στάδιο της δίκης.

Πηγή: https://eu.courier-journal.com/story/sports/college/louisville/2018/10/01/louisville-basketball-players-lawsuit-ncaa-mediation/1489928002/

Βασιλική Κουμπλή
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια