Η κοινή επιλογή Διαμεσολαβητή για οικογενειακές υποθέσεις είναι η πρώτη συμφωνία μετά τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης. Είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που οι πρώην σύζυγοι λαμβάνουν κατά τη διάρκεια του διαζυγίου τους.
Στην οικογενειακή Διαμεσολάβηση, θα συζητήσετε θέματα που είναι προσωπικά, ευαίσθητα και συναισθηματικά. Θα αναφερθείτε σε οικονομικά και νομικά ζητήματα.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που πρέπει να σκεφτεί κανείς όταν επιλέγει τον σωστό οικογενειακό Διαμεσολαβητή. Κυρίως όμως, υπάρχουν βασικές ιδιότητες του Διαμεσολαβητή που οι σύζυγοι πρέπει να εξετάσουν πριν την επιλογή:

# 1 – ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Επιλέξτε έναν Διαμεσολαβητή που εμπιστεύεστε να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία. Εάν έχετε παιδιά, θα υπάρξουν έντονες σκέψεις και συναισθήματα. Ο Διαμεσολαβητής σας πρέπει να είναι κάποιος με τον οποίο αισθάνεστε άνετα, να είναι ειλικρινής και γνήσιος, να σας ενθαρρύνει να πάρετε τις δικές σας αποφάσεις. Για παράδειγμα, ένας Διαμεσολαβητής που ενθαρρύνει τους συζύγους να αναζητήσουν ανεξάρτητες νομικές συμβουλές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι ένα καλό σημάδι, σε σύγκριση με έναν Διαμεσολαβητή που προσπαθεί να σας κρατήσει μακριά από νομικές συμβουλές.
Ο Διαμεσολαβητής σας πρέπει να είναι ένα “αμερόληπτο” τρίτο μέρος. Πρέπει επίσης να εμπιστεύεστε τη διαδικασία. Ο Διαμεσολαβητής σας θα πρέπει να μπορεί να περιγράψει την προσέγγιση που χρησιμοποιεί για να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία. Οι σύζυγοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συναντήσουν τον δυνητικό Διαμεσολαβητή τους πριν αποφασίσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Είναι καλό σημάδι όταν ο Διαμεσολαβητής σας προσφέρει δωρεάν διαβούλευση για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη Διαμεσολάβηση.

# 2 – ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

Ένας αποτελεσματικός οικογενειακός Διαμεσολαβητής είναι επιτυχημένος, λόγω της εστιασμένης εμπειρίας του που απαιτεί ένα σύνολο δεξιοτήτων και πολύ συγκεκριμένες γνώσεις, προκειμένου να βοηθηθούν οι σύζυγοι.
Ρωτήστε τον πιθανό Διαμεσολαβητή σας ποιο ποσοστό της πρακτικής του / της είναι αφιερωμένο στην οικογενειακή Διαμεσολάβηση.

# 3 – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

Βεβαιωθείτε ότι ο Διαμεσολαβητής σας έχει ουσιαστική εκπαίδευση στην επίλυση διαφορών και επιδιώκει τη συνεχιζόμενη κατάρτιση Διαμεσολάβησης. Καλό είναι να υπάρχει νομικό υπόβαθρο ώστε ο Διαμεσολαβητής να παρέχει στους δύο συζύγους αντικειμενικές νομικές πληροφορίες.
Η συμμετοχή του Διαμεσολαβητή σε τοπικούς και εθνικούς οργανισμούς και ενώσεις είναι μια άλλη ένδειξη ότι ο Διαμεσολαβητής έχει επενδύσει και έχει συνεχή επαφή.

# 4-ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Το κόστος της διαδικασίας Διαμεσολάβησης είναι πάντοτε σημαντικό στοιχείο. Η αναζήτηση όμως, Διαμεσολαβητή με χαμηλότερες τιμές δεν θα έπρεπε απαραίτητα να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην απόφασή σας. Εάν επιλέξετε έναν Διαμεσολαβητή που χρεώνει την ώρα, είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεστε ότι αυτός ή αυτή θα είναι ακριβής και δίκαιος με το χρόνο του. Μερικοί Διαμεσολαβητές προσφέρουν τώρα κατ’ αποκοπή αμοιβές για όλη τη διαδικασία Διαμεσολάβησης, γιατί υποστηρίζουν ότι η έννοια της ωριαίας τιμολόγησης δυσκολεύει τη διαδικασία, εφόσον μπορεί ο χρόνος να είναι το αποτέλεσμα συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Η κατ΄ αποκοπή αμοιβή μπορεί να απαλλάξει από το άγχος τους συζύγους και να αισθάνονται ότι δεν χρειάζεται να βιαστούν στη διαδικασία για να εξοικονομήσουν τέλη Διαμεσολάβησης.
Τελικά η Διαμεσολάβηση μπορεί πιθανώς να σώσει εσάς και την οικογένειά σας από την τεράστια οικονομική και συναισθηματική πίεση. Απλώς πρέπει να επιλέξετε το σωστό Διαμεσολαβητή για να πετύχετε το στόχο.

Πηγή:  Michael Aurit, 5 Tips for Choosing the Best Divorce Mediator, Ηuffpost.com, Δεκέμβριος 2017

Όλγα Ν. Τσιπτσέ,
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Δ. Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ – GDPR exp. / DPO ex.