Αγωνίζεστε με συνεπιμέλεια μετά το διαζύγιο; Δεν αποτελεί έκπληξη. Μπορεί ο γάμος να μη πέτυχε και να έχετε ανακουφιστεί από το διαζύγιο, όμως η συνεπιμέλεια ενώνει τους γονείς.

Τα συναισθήματα μετά από ένα διαζύγιο είναι έντονα και αντικρουόμενα. Και αυτό θέτει σε κίνδυνο το αντίκτυπο στα ανήλικα τέκνα. Για να είναι επιτυχής μία συνεπιμέλεια των γονέων, χρειάζεται μεγάλη αλληλεπίδραση και συνεργασία. Όταν υπάρχει ένταση ανάμεσα στους πρώην συζύγους υπάρχει ένας φαύλος κύκλος, με αποτέλεσμα τα ανήλικα τέκνα να αναπτύξουν αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς.

Σε τέτοιες περιπτώσεις όταν υπάρχει ένταση και διαφωνίες μεταξύ των πρώην συζύγων και πάντα γονέων, προτιμάται η επίλυσή τους με Διαμεσολάβηση. Μόνο με αυτό τον τρόπο και όχι ενώπιον των δικαστηρίων, μπορούν να πάρουν πολύτιμες πληροφορίες ο ένας για τον άλλο και να αναπτύξουν δεξιότητες με αποτέλεσμα φυσικά τη βελτίωση των σχέσεων τους, προς όφελος των παιδιών.

Τα τέσσερα βασικά συστατικά της επιτυχημένης συνεπιμέλειας:

  • Τι είναι η Συνεπιμέλεια;

Και οι δύο γονείς παίζουν ενεργό ρόλο στη ζωή των παιδιών τους. Όταν αυτό είναι επιτυχές, τα παιδιά αποκτούν μια αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας που απαιτείται για την υγεία και την ανάπτυξή τους. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα παιδιά δεν υποφέρουν από πολλές αρνητικές επιπτώσεις από το διαζύγιο, σε σύγκριση με τα παιδιά που εμπλέκονται σε συνεχιζόμενες συγκρούσεις των γονέων τους.

  • Η νοοτροπία της επιτυχημένης συνεπιμέλειας

Είναι κρίσιμο για κάθε γονέα να επικεντρωθεί στις ανάγκες και την ευημερία των παιδιών. Άρα πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις.

  • Οφέλη από τη συνεπιμέλεια

Δεν είναι το ίδιο το διαζύγιο που δημιουργεί εντάσεις και προβλήματα στα παιδιά, μειωμένη αυτοεκτίμηση και ακαδημαϊκή απόδοση. Είναι η ποιότητα της σχέσης των γονέων μεταξύ τους μετά το διαζύγιο, ο πιο σημαντικός παράγοντας. Όταν υπάρχει αρμονία στους γονείς αντίθετα, τα παιδιά έχουν αισθήματα ασφάλειας, καλύτερη ευεξία συναισθηματική και συμπεριφορική υγεία, υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και αυτοεκτίμηση, βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, καλύτερες σχέσεις στην ενηλικίωση

Οι κανόνες είναι απλοί – οι πρώην σύζυγοι πρέπει να εργαστούν ώστε να επιτύχουν:

  • Ενισχυμένη συνεργασία, δηλαδή διατήρηση της θετικής νοοτροπίας των γονέων, την προθυμία επικοινωνίας και συμβιβασμού.
  • Συμφωνία σχετικά με την ανατροφή και την εκπαίδευση. Οι πρώην σύζυγοι πρέπει να μιλήσουν για τις διαφορές τους μέχρι να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Οι πρώην σύζυγοι πρέπει να μην επηρεάζονται από εξωτερικές φωνές – γονείς ή φίλους. Οι πρώην σύζυγοι πρέπει να δημιουργήσουν ρουτίνες, ώστε τα παιδιά να αισθάνονται τη συνέπεια και ασφαλείς ως προς το τι πρέπει να περιμένουν.
  • Διαχείριση συγκρούσεων: Οι πρώην σύζυγοι πρέπει να καταπραΰνουν το θυμό τους και να επικεντρωθούν στην ευημερία των παιδιών τους. Πρέπει να βρουν τρόπους να μειώσουν τις κρίσεις μεταξύ τους και να αναζητήσουν λύσεις όταν δε συμφωνούν. Σίγουρα δεν πρέπει να συμμετέχουν τα παιδιά στις συγκρούσεις αυτές, ούτε να ακούνε τα παιδιά αρνητικά από τον ένα για τον άλλο γονέα.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται δύσκολο να γίνουν τέτοιες αλλαγές, το βαθύτερο κίνητρο είναι πάντα η ευημερία των παιδιών. Η λίστα που βοηθά είναι η ακόλουθη:

  1. Μιλάτε θετικά για τον πρώην σύζυγό σας.
  2. Μιλήστε ιδιωτικά στον πρώην σύζυγό σας σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της συμπεριφοράς του παιδιού σας.
  3. Μείνετε ήρεμοι μπροστά στα παιδιά σας και αντιμετωπίστε ιδιωτικά τις συγκρούσεις.
  4. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα συνεπιμέλειας και ακολουθήστε το.
  5. Αναζητήστε βοήθεια.
  6. Να σέβεστε τις συμφωνίες. Αναδιαπραγματευτείτε όταν απαιτείται.
  7. Να επιλέξετε έναν πιο χρήσιμο τρόπο αντίδρασης.
  8. Διαπραγματευθείτε τις διαφορές σας.
  9. Επικοινωνείτε συχνά με τον πρώην σύζυγό σας σχετικά με γεγονότα που αφορούν στα παιδιά.
  10. Μη κρύβετε τις ανησυχίες σας για τα παιδιά σας από τον πρώην σύζυγό σας.

Σύνοψη:

Για να συμμετάσχετε σε εξαιρετική συνεπιμέλεια απαιτεί μεγάλη συνεργασία. Απαιτείται να απαλλαγείτε από τις έντονες αντιδράσεις με τον πρώην σύζυγό σας και τη δυσαρέσκεια από το παρελθόν. Απαιτείται καλή, συχνή επικοινωνία και ικανότητα διαπραγμάτευσης των διαφορών, χωρίς να γίνονται αντιληπτές στα παιδιά. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, αλλά οι ανταμοιβές της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών σας το κάνουν αξίζει τον κόπο.

Πηγή: Diane Kramer, 10 Do’s and Don’ts of Successful Co-Parenting After Divorce, Mediate.com, Οκτώβριος 2018

Όλγα Ν. Τσιπτσέ
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Δ. Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ – GDPR exp. / DPO ex.