Υφίστανται συγκρούσεις ανάμεσα σε μέρη, που καθιστούν την επίλυσή τους πιο δύσκολη, διότι μας απομακρύνουν από τα τρέχοντα προβλήματα. Είναι τα λεγόμενα «Προβλήματα Βαρύτητας». Πώς αναγνωρίζουμε τέτοιου είδους δύσκολα προβλήματα, όταν ερχόμαστε σε επαφή με αυτά και πώς τα αποτρέπουμε από το να μας αποπροσανατολίσουν από την επίλυση τους;

Πηγαίνετε για βόλτα με το ποδήλατό σας μια πανέμορφη μέρα του φθινοπώρου. Απολαμβάνετε το λίγο χρόνο που χαρίζετε στον εαυτό σας και πραγματοποιείτε συνάμα μια αξιοπρεπή προπόνηση. Τι μέρα!

Στη συνέχεια το μονοπάτι σας οδηγεί στους πρόποδες μιας μακράς ανηφορικής πλαγιάς. Κοιτάζετε. Η πλαγιά είναι τόσο ανηφορική που μόνο την ανωφέρεια μπορείτε να διακρίνετε.

Όσο περισσότερο ανεβαίνετε, τόσο πιο δύσκολα κάνετε πεντάλ όμως αυτό είναι που αξίζει. Τελικά, μόλις καταφέρνετε να μετακινηθείτε, διαπιστώνετε, ότι υπάρχει ακόμα αρκετός λόφος μπροστά σας. Σταματάτε και στέκεστε, κοιτώντας ψηλά το μεγάλο λόφο.

Τα βάζετε με τη Βαρύτητα, το μεγάλο πρόβλημα που σας επιβραδύνει τόσο έντονα και σας εμποδίζει να ανεβείτε τον λόφο. Πρέπει πραγματικά να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Ο σύμβουλος διαχείρισης και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Stanford, Dave Evans, συν-συγγραφέας του Designing Your Life (Σχεδίασε τη ζωή σου), χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο παράδειγμα ποδηλασίας για να περιγράψει αυτό που ονομάζει «Προβλήματα βαρύτητας».

Για τέτοιου είδους προβλήματα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, επειδή απλώς συμβαίνουν και δεν μπορούν να αποφευχθούν, όπως η βαρύτητα. Στο παράδειγμα με τον λόφο, η βαρύτητα μπορεί να καταπολεμηθεί, αλλά δεν πρόκειται να την αλλάξει ή εξουδετερώσει κανείς. Η μόνη επιλογή είναι η αποδοχή.

Τα προβλήματα βαρύτητας, αναφέρει ο Evans, είναι απογοητευτικά, επειδή δεν κινητοποιούν την κατάσταση, δεν την προωθούν παρακάτω αλλά συγκρατούν τα μέρη σε αδράνεια. Άρα, δεν είναι προβλήματα, τείνουν να γίνουν Κατάσταση!

Εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε τη βαρύτητα ή να την αψηφήσετε μέσα από τεράστιες προσπάθειες, τότε θα πρέπει να βρείτε το πρόβλημα που μπορείτε να λύσετε. Ίσως το πρόβλημα που μπορείτε να λύσετε στο παραπάνω παράδειγμα, είναι το πώς να βελτιώσετε την ποδηλασία σε απότομες πλαγιές, ή πώς να βρείτε πιο επίπεδα μονοπάτια ποδηλασίας στο βουνό, ή πώς να κάνετε την ποδηλασία προς τα πάνω ευκολότερη, ή απλά πως να απολαύσετε καλύτερα το χρόνο αναψυχής σας.

Όταν προσπαθείτε να λύσετε προβλήματα βαρύτητας, είναι πιο εύκολο να βρείτε πολλές άλλες λύσεις για άλλα προβλήματα που κρύβονται πίσω από αυτό. Μπορεί να μην προτιμάτε καμία από αυτές τις λύσεις, όμως αυτές θα σας μεταφέρουν εκεί όπου το αρχικό πρόβλημα της βαρύτητας δεν μπορεί να σας μεταφέρει.

Πηγή: Tammy Lenski, The Type of Problem That Makes Conflict Resolution Harder, Mediate.com, Οκτώβριος 2018

Όλγα Ν. Τσιπτσέ
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Δ. Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ – GDPR exp. / DPO ex.