To Domain Name (όπως λέγεται στα ελληνικά το Όνομα Τομέα), είναι η «διεύθυνση» κάποιου στο διαδίκτυο. Πληκτρολογώντας το όνομα αυτό σε ένα browser (πχ. Mozzila Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera, Google Chrome κτλ.) αυτόματα θα μεταφερθεί στην ιστοσελίδα του κατόχου του ονόματος. Κάθε domain name είναι μοναδικό και παρέχει μια πρώτη εικόνα της ιστοσελίδας που ακολουθεί, καθώς και μια ιδέα για το περιεχόμενο του site, ή τα προϊόντα/υπηρεσίες που παρέχει. Το όνομα τομέα πρέπει να κατοχυρωθεί για να ανήκει σε κάποιον. Πριν όμως κατοχυρωθεί πρέπει να ελεγχθεί η διαθεσιμότητα του domain και να κατοχυρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορεί να αποδειχθεί η χρονική προτεραιότητα και να έχει δικαιώματα ο αποκτών.

Στην Μεγάλη Βρετανία, οι διαφορές πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με το όνομα διαδικτυακού τομέα “.UK” αυξήθηκαν τον περασμένο χρόνο και μάλιστα ανάμεσα και σε μάρκες όπως η Gumtree και η Victoria’ s Secrets. Τα δε στατιστικά νούμερα που έχουν ανακύψει ετησίως είναι μεγάλα.

Σύμφωνα με την μεγάλη εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΝΟΜΙΝΕΤ, η οποία έχει ασχοληθεί με ευρύτερους τομείς δικτύου, ασφάλειας δικτύου αλλά και τα domain names, και είναι υπεύθυνη για τα ονόματα τομέα με την κατάληξη “.UK”, έγιναν 712 καταγγελίες καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, από τις οποίες το 55% οδήγησε στη μεταφορά του ονόματος τομέα. Το 2016, υπήρξαν 703 καταγγελίες, από τις οποίες το 53% οδήγησε σε μεταφορά τομέα.

Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από τη ξεχωριστή υπηρεσία επίλυσης διαφορών της ΝΟΜΙΝΕΤ (DRS), η οποία υπηρεσία αποτελεί ένα εξειδικευμένο φόρουμ για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών σχετικά με το όνομα τομέα, και περιλαμβάνει ακόμη και ζητήματα διευθύνσεων ΙΡ.

Για την υποβολή καταγγελίας μέσω του DRS, ο καταγγέλλων υποχρεούται να έχει δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού σήματος) επί ενός ονόματος το οποίο είναι το ίδιο ή εξαιρετικά παρόμοιο με το όνομα τομέα που αναφέρεται στην καταγγελία του. Δηλαδή είναι κρίσιμο να έχει έννομο συμφέρον και δεν αρκεί να είναι κάποιος τρίτος. Στη συνέχεια, πρέπει να αποδείξει, ότι το όνομα τομέα έχει καταχωρηθεί ή χρησιμοποιηθεί με τρόπο που έχει ή θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη στον καταγγέλλοντα. Άρα, πρέπει να αποδείξει που προσβάλλεται ο καταγγέλλων. Όταν τα ανωτέρω διαπιστωθούν και αν είναι εφικτό, ο τομέας «μεταφέρετε» στον καταγγέλλοντα, μετά τη διαδικασία που ορίζει το τμήμα DRS της ΝΟΜΙΝΕΤ. Το τμήμα της ΝΟΜΙΝΕΤ, DRS, λοιπόν, αποσκοπεί στην επίλυση όσων διαφορών προκύπτουν αναφορικά με τα ονόματα τομέα, μέσω της Διαμεσολάβησης ή μέσω απόφασης που εκδίδεται από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

Όλγα Ν. Τσιπτσέ
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Δ.Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ – DPO/GDPR ex.