Κατερίνα Κωτσάκη
επ. Δικηγόρος
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Mciarb
Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ

Η Διαμεσολάβηση είναι ένας από τους Εναλλακτικούς – σε σχέση με την Δικαστική Διαδικασία – Τρόπους Επίλυσης Διαφορών. Άλλοι Εναλλακτικοί Τρόποι Επίλυσης Διαφορών είναι η Διαιτησία, η Συμφιλίωση (conciliation), η Επιδίκαση Απαίτησης adjudication ) ( οι δυο τελευταίοι είναι γνωστοί, κυρίως, στις χώρες Αγγλοσαξονικού Δικαίου ) και ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός.

Οι Εναλλακτικοί Τρόποι Επίλυσης Διαφόρων συναντώνται στην Ιστορία πολλών χωρών, από αρχαιοτάτων χρόνων. Ενδεικτικά, ας αναφερθούν η Κίνα, όπου η φιλική επίλυση των διαφόρων πρεσβευόταν ένθερμα από τον Κομφούκιο, τον πέμπτο αιώνα ΠΧ, την Ρώμη, όπου υπήρχαν και γραπτοί κανόνες Δικαίου, οι οποίοι θεσμοθετούσαν την Διαιτησία, την Γαλλία όπου, τον δέκατο τρίτο αιώνα, ο Βασιλέας Λουδοβίκος ο IX, ο μετέπειτα Άγιος Λουδοβίκος, καθόταν κάτω από έναν πλάτανο και δεχόταν σε ακρόαση τους υπηκόους του, βοηθώντας τους να λύσουν τις διαφορές, που έφεραν σε γνώση του, καθώς και τα χωριά της Αφρικής, όπου ο Μάγος του χωριού έλυνε τις διαφορές των χωρικών με τρόπο αποτελεσματικό.

Να αναφέρουμε και την πρώτη υπόθεση στην Ιστορία, η οποία λύθηκε με Διαιτησία και είναι η περίπτωση των δυο γυναικών, που ” διεκδικούσαν ” το ίδιο παιδί και ζητήθηκε από τον Βασιλέα Σολομώντα να αποφασίσει, ο οποίος πρότεινε την γνωστή λύση, που απευθυνόταν στο συναίσθημα των δυο γυναικών, πράγμα που επέτρεψε να αποκαλυφθεί ποια από τις δυο ήταν η αληθινή μητέρα.

Σπουδαία είναι και η πρώτη Διαμεσολάβηση, που φαίνεται να είναι εκείνη, στην οποία Προέβη η θεά Αθηνά διαμεσολαβώντας αποτελεσματικά στην υπόθεση του Ορέστη,, τον οποίο καταδίωκαν οι Ερινύες, παρά την αθώωση του από το Δικαστήριο της Αθήνας, πείθοντας τες να μετατραπούν από θεές της εκδίκησης σε θεές προστάτιδες της πόλης της Αθήνας, οπότε και μετονομάστηκαν σε Ευμενίδες.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της κας Κωτσάκη εδώ