Ο Michel P. Carbone, δικηγόρος και Διαμεσολαβητής με μεγάλη εμπειρία στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνει τα χαρακτηριστικά του καλού δικηγόρου στη Διαμεσολάβηση. Όπως ο ίδιος σημειώνει, ως Διαμεσολαβητής είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει πολλούς επιφανείς δικηγόρους που έκαναν μια στρατηγική προσέγγιση στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης. Όλοι τους διέθεταν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Προετοιμασία Όπως και στην διαδικασία της δίκης, η προετοιμασία είναι το κλειδί. Είναι σημαντικό να εισφέρετε ως δικηγόροι στη Διαμεσολάβηση όλα τα μέσα που μπορείτε να συγκεντρώσετε για να πείσετε την άλλη πλευρά. Η καλή διαχείριση τόσο των γεγονότων όσο και του νόμου, θα καταδείξει ότι διαπραγματεύεστε από μια θέση ισχύος. Θα κάνει επίσης τον πελάτη σας να αισθάνεται σίγουρος ότι βρίσκεστε εκεί για να λάβετε την καλύτερη διαθέσιμη συμφωνία.

Ευρύτητα και Ειλικρίνεια Τα συμβαλλόμενα μέρη διευθετούν τις υποθέσεις τους όταν θεωρούν ότι διαθέτουν επαρκείς πληροφορίες για να αξιολογήσουν τις προοπτικές τους στην αντιδικία. Κάποια από αυτή την πληροφόρηση πρέπει συνήθως να προέλθει από την άλλη πλευρά. Η Διαμεσολάβηση προσφέρει μια ευκαιρία για άμεση ανταλλαγή πληροφοριών, κατά τρόπο ώστε κανείς να μην αισθάνεται ότι μένει στο σκοτάδι. Η απόκρυψη πληροφοριών  είναι γενικά αντιπαραγωγική στη Διαμεσολάβηση και μπορεί να οδηγήσει την άλλη πλευρά στην υποψία αδυναμίας στην υπόθεση σας.

Υπομονή Όπως ο Μ. Michel P. Carbone δηλώνει «έχω συμμετάσχει σε πολλές υποθέσεις, τόσο ως δικηγόρος όσο και ως Διαμεσολαβητής, που απαιτούσαν πολλές ώρες, περισσότερες από μία συνεδρίες ή εκτεταμένες συζητήσεις  στο τηλέφωνο. Σε κάποιο σημείο μπορεί να προτιμά κανείς να παραιτηθεί αντί να παραμείνει επικεντρωμένος στον στόχο. Πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό να επιταχύνετε τη διαδικασία.» 

Βούληση για συμβιβασμό. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Καμία Διαμεσολάβηση δεν πρέπει ποτέ να αναληφθεί παρά μόνο εάν ο δικηγόρος και ο πελάτης είναι διατεθειμένοι να προβούν σε ένα εύλογο συμβιβασμό. Οι συμμετέχοντες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι σχεδόν κάθε αγωγή ενέχει τον κίνδυνο απώλειας της δίκης. Το μέρος που είναι αποφασισμένο να «κερδίσει» σπαταλά το χρόνο όλων στη Διαμεσολάβηση.

Πηγή: https://www.mediate.com

Παναγιώτα Λουκάκου

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών