Πέρα από την επίλυση των διαφορών που έχετε με την άλλη πλευρά, θα σας ενδιέφερε –ίσως- να έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε και να ζητήσετε ή να δώσετε εξηγήσεις για όλες τις πτυχές του ζητήματος;

Οι διαφορές στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, είναι συχνά αναπόφευκτες. Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, ούτε σκεπτόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αξίες, δεν αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο όλοι με την ίδια αίσθηση, ούτε αντικρίζουμε το αντικείμενο από την ίδια οπτική γωνία.

Καθώς, λοιπόν, προκύπτει μια διαφορά με κάποιον άνθρωπο που έχει κάποια σχέση μ’ εμάς, τι κάνουμε; Προσπαθούμε να συζητήσουμε. Να τού πούμε την άποψή μας ή το τί θέλουμε να γίνει. Κι εκεί που ξεκινάμε με τις καλύτερες προθέσεις, να που σιγά σιγά, ο διάλογος δυσχεραίνεται. Οι φωνές λίγο λίγο υψώνονται, ο τόνος της φωνής αλλάζει, τού μιλάτε και δεν σας ακούει, άλλα λέτε άλλα καταλαβαίνει… Το αφήνετε το θέμα για εκείνη τη μέρα. Ξαναπροσπαθείτε σε μια άλλη ευκαιρία, αλλά πάλι το ίδιο… Και δεύτερη και Τρίτη και πολλοστή φορά… Όμως τίποτε…

Και αφού το θέμα σας είναι νομικό, έχετε λύση: Θα τον πάτε στα Δικαστήρια και εκεί θα διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας, θα τον κατατροπώσετε, θα βρείτε το δίκιο σας. ΟΚ… Το Δικαστήριο ασφαλώς θα δώσει λύση (περισσότερο ή λιγότερο αρεστή στον ένα ή στον άλλο) στο θέμα των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων. Θα εκδοθεί μια δικαστική απόφαση η οποία θα είναι και δεσμευτική και θα ρυθμιστεί η νομική πτυχή του ζητήματος.

Αλλά αυτό είναι αρκετό για σας; Ή μήπως θα θέλατε και κάτι ακόμη που δεν μπορεί να γίνει; Ανησυχείτε, ίσως, ότι στη δικαστική διαδικασία δεν θα αναλυθούν επαρκώς όλες οι πτυχές της υπόθεσής σας; Μήπως κατά βάθος θα θέλατε να μιλήσετε με αυτόν τον άλλο άνθρωπο; Μήπως θα θέλατε να του εξηγήσετε, μήπως θα θέλατε να καταλάβει; Ή από την άλλη, ίσως θα θέλατε να ρωτήσετε, να σας εξηγήσει αυτός, τί, πώς, πότε και γιατί;

Μήπως για σας είναι σημαντική η ικανοποίηση αυτών των αναγκών που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν με την διαδικασία ενώπιον των Δικαστηρίων;

Στη Διαμεσολάβηση υπάρχει χώρος, χρόνος και τρόπος. Υπάρχει η δυνατότητα να μιλήσετε και να ακούσετε. Ο διάλογος τον οποίο προσπαθήσατε πολλές φορές να ανοίξετε, αρχικά μόνοι σας και στη συνέχεια με τη βοήθεια ημών, των δικηγόρων σας, αλλά δυστυχώς μάταια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ΜΠΟΡΕΙ να λάβει χώρα στα πλαίσια της Διαμεσολάβησης. Και μάλιστα σε περιβάλλον «προστατευμένο», ώστε να μην καταλήξει σε έναν ακόμη αδιέξοδο καυγά αλλά σε μια μορφή επικοινωνίας.

Η Διαμεσολάβηση ασφαλώς δεν είναι ψυχοθεραπεία. Ωστόσο, ο Διαμεσολαβητής, με τις ειδικές γνώσεις που έχει, με την συνεχή και δια βίου εκπαίδευσή του και βέβαια με την προσωπικότητά του και την εμπειρία του, μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε με την άλλη πλευρά, να ακουστείτε και να ακούσετε. Να γνωστοποιηθούν οι εκατέρωθεν οπτικές, ασχέτως του αν υπάρχει ή δεν υπάρχει συμφωνία πλήρης ή κατά ένα μέρος.

Οπότε, πέρα από την διευθέτηση του ζητήματος των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων, θα έχει ικανοποιηθεί και αυτή -η σημαντική ίσως- ανάγκη σας.

Ευγνωσία Ραφτοπούλου – Χατζηπρίμου
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ΔΣΘ
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Συντονίστρια πύλης Διαμεσολάβησης Ωραιοκάστρου