Στον νομικό τύπο δημοσιεύθηκε πρόσφατα μια απόφαση με τα εξής περίπου πραγματικά περιστατικά:

Το 2008 ξεκίνησαν εργασίες σε μία μεζονέτα. Κατά τη διάρκειά τους προκλήθηκαν ζημιές στην εφαπτόμενη μεζονέτα. Υπέστη ζημία η σκεπή, η μαρκίζα και η υδρορροή. Αυτοί που προκάλεσαν τη ζημία, την επισκεύασαν.

Όμως, στην πρώτη δυνατή βροχή, μπήκαν νερά στη σκεπή, πέρασαν από τα κεραμίδια και προκάλεσαν ζημίες στο εσωτερικό της κατοικίας, στο δρύινο δάπεδο και σε έπιπλα.

Κλήθηκε η πολεοδομία, έγινε αυτοψία, συνετάγη έκθεση και ασκήθηκε αγωγή με αίτημα αποζημίωσης: 15.000 € για τις ζημιές της σκεπής και του δρύινου δαπέδου, 3.000 € για τις ζημιές των επίπλων που καταστράφηκαν από την υγρασία, 1.500 € για τη μεταφορά των επίπλων σε αποθήκη ώστε να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης στη μεζονέτα και την επανατοποθέτησή τους στην κατοικία, 500 € για την τεχνική έκθεση του μηχανικού και 2 Χ 10.000 € ηθική βλάβη για την ταλαιπωρία των δύο συνιδιοκτητών. Συνολικό αίτημα 40.000€.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο διέταξε πραγματογνωμοσύνη η οποία και διεξήχθη. Kατόπιν εκδόθηκε η οριστική απόφαση, με την οποία έγινε μερικά δεκτή η αγωγή.

Οι δύο πλευρές άσκησαν εφέσεις καθώς και οι δύο θεώρησαν τον εαυτό τους αδικημένο. Εντέλει, το 2016 εκδόθηκε η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ;

Απορρίπτει ως αόριστα τα κονδύλια για την αγορά 10 μέτρων υφάσματος ταπετσαρίας για τον καναπέ και τις καρέκλες και για τις εργασίες επένδυσης τους όπως και το αίτημα για το λουστράρισμα της σερβάντας και του τραπεζιού, διότι δεν προσδιορίζονται οι ακριβείς διαστάσεις των επίπλων. Επιδικάζει 10.000 € για ζημίες σκεπής και δαπέδου και από 1.000 € για ηθική βλάβη σύνολο 12.000 €.

ΣΥΝΟΨΗ:

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2008, τα δικαστήρια συνεχίστηκαν μέχρι το 2016. Οι ενάγοντες ζήτησαν 40.000 €, το δικαστήριο επιδίκασε 12.000 €. Οι εναγόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (όπως και οι ενάγοντες), το ακίνητό τους είναι προσημειωμένο και είναι θέμα το πώς θα εκτελεστεί η απόφαση.

Και οι δύο πλευρές έκαναν έξοδα για υπόθεση 40.000 €. Δικαστικό ένσημο, επιδόσεις, πραγματογνωμοσύνη, λοιπά δικαστικά έξοδα. Απασχολήθηκαν υπάλληλοι Πολεοδομίας, μηχανικοί, γραμματείς, δικαστές, εκδόθηκαν 3 δικαστικές αποφάσεις, εξετάστηκαν ενστάσεις…

Στο τέλος ποιά πλευρά ήταν ευχαριστημένη από αυτή την υπόθεση; Δυστυχώς καμία. Κέρδισαν μήπως οι Δικηγόροι; Αμφίβολο… Τί να πάρεις από μία υπόθεση 12.000 €, όταν ο πελάτης σου ούτως ή άλλως έχει καταξοδευτεί σε άλλες δαπάνες, όταν ΔΕΝ ΕΧΕΙ και όταν εντέλει δεν είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα;

ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;

Θα μπορούσαν να πάνε σε Διαμεσολάβηση, με διαμεσολαβητή της εμπιστοσύνης και των δύο πλευρών. Θα είχαν καθίσει σε ένα τραπέζι για μερικές ώρες, με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή θα είχαν συζητηθεί αναλυτικά όλα τα θέματα και θα μπορούσαν να έχουν λύσει το ζήτημα σε λίγες ώρες και με πολύ λιγότερα έξοδα…

Οι πολίτες θα απαλλάσσονταν από έξοδα δικαστικού ενσήμου, επιδόσεων, πραγματογνωμοσύνης, παραβόλων, αντιγράφων κ.λπ.

Οι δικηγόροι θα απαλλάσσονταν από το άγχος των αοριστιών, των δικονομιών, των προθεσμιών και της αντιδικίας και θα είχαν εισπράξει ακέραια την συμφωνημένη αμοιβή τους σε χρόνο ενεστώτα.

Οι πελάτες θα ήταν ευχαριστημένοι αφού θα είχαν λύσει το θέμα, θα είχαν μικρότερα έξοδα και θα είχαν απαλλαγεί από το άγχος που προκαλούν οι δικαστικές αντιδικίες.

Τα δικαστήρια θα είχαν απαλλαγεί από μία υπόθεση και οι δικαστές, γραμματείς κ.λπ. θα μπορούσαν να αφιερώσουν χρόνο σε άλλες υποθέσεις που πρέπει να απασχολούν τα δικαστήρια.

Win-win situation. Κέρδη για όλους…

Ευγνωσία Ραφτοπούλου-Χατζηπρίμου
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω ΔΣΘ
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Συντονίστρια Πύλης Διαμεσολάβησης Ωραιοκάστρου