Εκατομμύρια τηλεθεατών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον «ιδιωτικό κόσμο της οικογενειακής Διαμεσολάβησης» με την έναρξη ενός πρωτοποριακού προγράμματος σειράς ντοκιμαντέρ που ξεκίνησε στον τηλεοπτικό σταθμό BBC 2 τον Ιούνιο του 2016 υπό τον τίτλο «Fly on the wall» και αποτελείτοo από τρία μέρη.

Για πάνω από ένα χρόνο, οι κάμερες και τα συνεργεία της τηλεόρασης απέκτησαν αποκλειστική πρόσβαση σε συνεδρίες Διαμεσολάβησης που διεξήχθησαν από την κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση «National Family Mediation». H τηλεοπτική σειρά που προέκυψε με τον τίτλο Mr v Mrs: Call The Mediator (Κύριος εναντίον Κυρίας Καλέστε το διαμεσολαβητή ) επέτρεψε στους τηλεθεατές να παρακολουθήσουν διαμεσολαβητές και ζευγάρια σε διάσταση να εργάζονται μαζί για να διαπραγματευτούν λύσεις γύρω από τα παιδιά τα οικονομικά και τα περιουσιακά θέματα.

Με την οργάνωση «National Family Mediation» να παρέχει κατά μέσο όρο 16.000 διαμεσολαβήσεις ετησίως και ποσοστό 89% των υποθέσεων αυτών να ολοκληρώνονται με επιτυχία, η Διαμεσολάβηση μπορεί να αποτελεί μια έντονη μεν αλλά αποτελεσματική διαδικασία – καθώς τα ζευγάρια που βρίσκονται σε διάσταση, σχεδιάζουν από κοινού τις λύσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τη βοήθεια ενός έμπειρου διαμεσολαβητή.

Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό  ανάμεσα στις συνεδρίες Διαμεσολάβησης και την κατάσταση στο σπίτι, η σειρά αυτή επέτρεψε στους τηλεθεατές να δουν πώς οι οικογένειες διαχειρίζονται στην πρακτική και συναισθηματική καθημερινότητα τις αλλαγές που συμφωνούν μεταξύ τους στη Διαμεσολάβηση.

Η «παραδοσιακή» οδός για τα ζευγάρια που χωρίζουν για να ρυθμίσουν τα οικονομικά θέματα,τα θέματα των παιδιών και της κοινής περιουσίας είναι να απευθυνθούν στο δικηγόρο τους και να προετοιμαστούν για μια αναμέτρηση στις δικαστικές αίθουσες, όμως η οικογενειακή Διαμεσολάβηση για τα ζευγάρια που χωρίζουν είναι πιο σύντομη,πιο οικονομική και λιγότερο αγχώδης διαδικασία.

Όπως επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής της οργάνωσης « Η Διαμεσολάβηση βοηθά τα ζευγάρια να επικεντρώνονται στις μελλοντικές τους ανάγκες. Ως κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών Διαμεσολάβησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουαλία θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν πως λειτουργεί η διαδικασία. Οι διαμεσολαβητές μας και τα ζευγάρια έχουν προσφέρει προνομιακή πρόσβαση στους τηλεθεατές για να παρακολουθήσουν μια διαδικασία που συνήθως κρατείται «κεκλεισμένων των θυρών» καθώς τα ζευγάρια επεξεργάζονται μακροπρόθεσμες λύσεις που τα βοηθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο του πεπρωμένου τους…»

Και για τα ζευγάρια που χωρίζουν στην Ελλάδα παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν να συμμετάσχουν, ο καθένας με το δικηγόρο του, στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης για την επίλυση των οικογενειακών τους διαφορών.

http://www.nfm.org.uk/about-nfm/news/

Και στην Ελλάδα από το 2010,οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο Ν.3898/2010,παρεχόταν στα μέρη μιας οικογενειακής διαφοράς η δυνατότητα να προσφύγουν εκούσια στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης. Πλέον οι οικογενειακές διαφορές υπάγονται εκ του νόμου υποχρεωτικά στη Διαμεσολάβηση εκτός από την έκδοση διαζυγίου, την ακύρωση του γάμου και την αναγνώριση της ύπαρξης ή της ανυπαρξίας του γάμου. Η υποχρεωτική υπαγωγή τίθεται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Παναγιώτα Λουκάκου
Δικηγόρος –Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια -Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών