Οκτώ δήμοι του Σαλβαδόρ δημιούργησαν κέντρα διαμεσολάβησης συγκρούσεων, ασφαλείς χώρους όπου μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά οι μικρές διαφορές που πολύ συχνά κλιμακώνονται και καταλήγουν σε βία.

Η Γενική Εισαγγελέας του Ελ Σαλβαδόρ, Sonia Cortez de Madriz, σε μια πρόσφατη τελετή, χορήγησε επίσημη διαπίστευση στα κέντρα αυτά, που βρίσκονται στους δήμους Αουατσαπάν, Απόπα, Κολόν, Σιουδάδ Ντελγάδο, Μεχικάνος, Ολοκουίλτα, Σάντα Κρους Μιτσάπα και Σακατεκολούκα.

Τα κέντρα διαμεσολάβησης υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Πρόληψης Εγκλήματος και Βίας του Ελ Σαλβαδόρ, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ και υλοποιεί η οργάνωση Creative Associates International.

Ο Διευθυντής της USAID στο Ελ Σαλβαδόρ,[1] Peter Natiello ανέφερε στις δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, ότι τα κέντρα διαμεσολάβησης θα μπορέσουν να ηρεμήσουν τις εντάσεις που προκύπτουν μέσα σε κοινότητες, πριν αυτές εξελιχθούν σε βίαια επεισόδια.

«Συχνά ακούμε για ασήμαντες διαφορές που δυστυχώς καταλήγουν σε τραγωδίες, γιατί κάποιος γείτονας βάζει δυνατή μουσική τα μεσάνυχτα ή ένα σκυλί σκορπίζει τα σκουπίδια του γείτονα. Είναι μικρά θέματα, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε καυγά» σύμφωνα με τον κ. Natiello. «Αυτές τις υποθέσεις μπορούμε να τις διαχειριστούμε καλύτερα και τα κέντρα διαμεσολάβησης προσφέρουν τον χώρο και τον τρόπο για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διαφορές».

Επενδύοντας στην πρόληψη της βίας

Τα κέντρα θα στελεχωθούν με 29 διαμεσολαβητές. Όλοι τους είναι δημοτικοί υπάλληλοι οι οποίοι παρακολούθησαν εκπαίδευση 100 ωρών και διαπιστεύτηκαν στην εναλλακτική επίλυση διαφορών. Θα βοηθήσουν τους γείτονες και τα μέλη οικογενειών να εξετάσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους οι οποίες, όταν χρονίζουν, μπορεί να οδηγήσουν σε εγκληματικές και βίαιες ενέργειες σε μια κοινότητα.

Η USAID συνεισφέρει στην πρωτοβουλία με το ποσό των 100.000 δολαρίων. Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Σαν Σαλβαδόρ συμβάλει με 15.000 δολάρια για την εκπαίδευση και, τέλος, το Ίδρυμα IRIS, μια οργάνωση που ασχολείται με την προώθηση της μη-βίαιης επικοινωνίας, συνεισφέρει με 25.000 δολάρια για την υλοποίηση του προγράμματος.

Το Πρόγραμμα Πρόληψης Εγκλήματος και Βίας του Ελ Σαλβαδόρ που χρηματοδοτείται από τη USAID συνεργάζεται με 55 δήμους της χώρας για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης της βίας, με επίκεντρο παιδιά και νέους που βρίσκονται σε ευάλωτες ομάδες. Δημιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα πάνω από 165 Κέντρα Παρέμβασης – πρόκειται για ασφαλείς χώρους όπου νέοι άνθρωποι μπορούν να παίξουν, να κάνουν τα μαθήματά τους, να παρακολουθήσουν προγράμματα εκπαίδευσης και εργαστήρια, καθώς και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως αθλητικές ομάδες και φιλαρμονικές ορχήστρες.

Ο Ben Rempell, Ανώτερο Στέλεχος της Creative Associates International υπεύθυνος για θέματα ασφάλειας πολιτών, είπε ότι το πρόγραμμα διαμεσολάβησης συγκρούσεων θα δώσει στους δήμους ακόμα έναν μηχανισμό για την πρόληψη της βίας και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο υπόλοιπο έργο του προγράμματος.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «Με το έργο των διαμεσολαβητών, αυτοί οι δήμοι προσθέτουν ακόμα ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη τους για την πρόληψη της βίας. Τα κέντρα διαμεσολάβησης θα εργαστούν παράλληλα με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις και δραστηριότητες του προγράμματος για να προωθήσουν την ηρεμία στις κοινότητες».

Για την κοινότητα της Σακατεκολούκα, οι πρωτοβουλίες του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων και Κέντρων Παρέμβασης που ήδη υπάρχουν, βοηθούν τους κατοίκους να προωθήσουν την ασφάλεια, τη συμμετοχή των πολιτών, τις ευκαιρίες για τους νέους και, για πρώτη φορά, την επίλυση συγκρούσεων.

Η συντονίστρια του δημοτικού κέντρου διαμεσολάβησης, Flor Cerpas, τόνισε στις δηλώσεις που έκανε τον Σεπτέμβριο ότι αυτές οι προσπάθειες βοηθούν την κοινότητά της να αναλάβει την ευθύνη για την πρόληψη της βίας.

«Σήμερα το έργο μας αποκτά και επίσημα υπόσταση· σήμερα ως δήμος γινόμαστε ενεργοί μέτοχοι και πρωταγωνιστές των λύσεων, αντί να παραμένουμε απλοί θεατές», είπε η ίδια. «Η διαμεσολάβηση είναι το καλύτερο εργαλείο, αν όχι το καλύτερο ειρηνικό ‘όπλο’ για να ανοίξουμε ένα παράθυρο ελπίδας για μια κουλτούρα ειρήνης».

Πηγή : creativeassociatesinternational.com

Ζωή Γιαννοπούλου
Δικηγόρος, Δ.Ν.
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών

[1] «Η USAID είναι βασική οργάνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ που έχει ως στόχο να εξαλείψει την ακραία φτώχεια σε παγκόσμιο επίπεδο και να δώσει τη δυνατότητα σε ανθεκτικές, δημοκρατικές κοινωνίες να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους» (https://www.usaid.gov/who-we-are). (Σ.τ.Μ.)