Ο Πρέσβης Abdallah Alim, βοηθός του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (Organization of Islamic Cooperation – OIC) για πολιτικές υποθέσεις, κάλεσε τα κράτη μέλη να καταβάλουν προσπάθειες για μεγαλύτερη δέσμευση στη χρήση της Διαμεσολάβησης και αποφυγή της «απειλής χρήσης βίας».

«Οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να βασίζονται στη δικαιοσύνη, στο σεβασμό και στην καλή γειτνίαση», δήλωσε στην πρώτη διάσκεψη του OIC για τη Διαμεσολάβηση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Για τον Πρέσβη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ισλαμικές χώρες, όπως η Μιανμάρ, το Πακιστάν, η Συρία, η Υεμένη, το Ιράκ και η Λιβύη, θα μπορούσαν να σταματήσουν μόνο μέσω της Διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ahmet Yildiz, τα κράτη μέλη του OIC έγιναν μάρτυρες 30-40 συγκρούσεων στην επικράτειά τους το 2015 και μόνο, ενώ το 65% των «εξόριστων» παγκοσμίως προέρχονται από την περιοχή του OIC.

Ο Yildiz ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες για την «αποτελεσματικότερη και πληρέστερη εφαρμογή της Διαμεσολάβησης», ώστε να επιδιωχθεί μία ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική.

Στο μονοήμερο συνέδριο συμμετείχαν ανώτεροι υπάλληλοι, ακαδημαϊκοί και διαμεσολαβητές από 40 κράτη μέλη και αρκετοί διεθνείς οργανισμοί.

Πηγή: http://news.xinhuanet.com/english/2017-11/21/c_136769431.htm

Βασιλική Δεληστάθη

Δικηγόρος, Δρ. – Διαμεσολαβήτρια – Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών