To Κέντρο Διαμεσολάβησης στην πόλη Putrajaya, νότια της Kuala Lumpur στην Μαλαισία, αποτελεί πρότυπο για την επίλυση των διαφορών που ανακύπτουν στην κοινότητα από τον Ιούνιο του 2015.

Το Τμήμα Εθνικής Ενότητας και Ενσωμάτωσης (National Unity and Integration Department JPNIN) συνεργάστηκε με τον πρώην δικαστή Siti Naaishah Hambali, για την ίδρυση του Κέντρου Διαμεσολάβησης, ενώ οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τους 15 εθελοντές διαμεσολαβητές είναι δωρεάν.

Ο Mohd Tahir, πιστοποιημένος διαμεσολαβητής, που παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο Κέντρο, παρακολούθησε εκπαίδευση διαχείρισης συγκρούσεων στο Τμήμα Εθνικής Ενότητας και Ενσωμάτωσης (National Unity and Integration Department JPNIN) της Μαλαισίας. Ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων, αξιοποίησε τις γνώσεις του και στη διαχείριση συγκρούσεων που ανακύπτουν μεταξύ καθηγητών, μαθητών και γονέων.

“Ο στόχος της Διαμεσολάβησης είναι να εξασφαλίσει μια αρμονική και ειρηνική συμβίωση, αποτρέποντας την κλιμάκωση των ζητημάτων. Ο δικός μας στόχος  είναι να βοηθήσουμε τα μέρη να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους και να βρουν μια φιλική λύση, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ειρηνικού περιβάλλοντος στην κοινότητα”, είπε.

“Η προσφυγή στη δικαστική οδό είναι πολύ επιθετική, για να μην αναφέρουμε αγχωτική, δαπανηρή και χρονοβόρα”, δήλωσε ο Siti, τονίζοντας ότι το 70% των διαφορών θα μπορούσε να επιλυθεί με Διαμεσολάβηση. “Οι περισσότερες διαφωνίες δεν επιλύονται, διότι δεν υπάρχει επικοινωνία”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Διαμεσολάβηση έδωσε στα ενδιαφερόμενα μέρη την ευκαιρία να ανταλλάξουν  απόψεις με απόλυτη εμπιστευτικότητα.

Εκτός από τις διαφορές που ανακύπτουν στην κοινότητα το Κέντρο Διαμεσολάβησης χειρίζεται επίσης διαζύγια, κληρονομικές διαφορές, αυτοκινητιστικές διαφορές, στεγαστικά δάνεια καθώς και περιπτώσεις πτώχευσης.

Το κέντρο έχει χειριστεί 310 περιπτώσεις και έχει επιλύσει 215 από αυτές, με το 70% να αφορά κυρίως οικογενειακά και οικογενειακά θέματα.

Η απόκτηση ευρύτερης εμπιστοσύνης του κοινού στο θεσμό της Διαμεσολάβησης παρέμεινε μια πρόκληση. Ένα μεγάλο τμήμα της προώθησης του θεσμού έπρεπε να αντιμετωπίσει το ταμπού της συμμετοχής ενός τρίτου μέρους στην επίλυση της διαφοράς.

Πηγή: www.thestar.com

Ζωή Γιαννοπούλου,
Δικηγόρος, Δ.Ν.
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών