Για πολλούς ανθρώπους το καλοκαίρι σηματοδοτεί την επιστροφή στο εξοχικό της οικογένειας, το σπίτι που πήγαιναν όταν ήταν παιδιά και όπου τώρα πηγαίνουν τα δικά τους παιδιά. Για τους συμβούλους όμως ακινήτων, οι διαμάχες για το εξοχικό της οικογένειας είναι από τις πιο κοινές, αλλά και πιο δύσκολες, οικογενειακές συγκρούσεις.

Οι παραδοσιακές επιλογές για την επίλυση αυτών των συγκρούσεων μπορεί να είναι ακατάλληλες, ειδικά αν οι συγκρούσεις κλιμακωθούν. Μια επιλογή είναι η δικαστική οδός, κατά την οποία τα αδέλφια προσλαμβάνουν δικηγόρους για να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον σε νομικές διαμάχες. Μια άλλη είναι η διαιτησία, που επιτρέπει σε ένα τρίτο μέρος να αποφασίσει πώς θα χωριστεί η οικογενειακή περιουσία.

Τέλος, υπάρχουν και αρκετά είδη διαμεσολάβησης τα οποία είναι σε θέση να επιλύσουν τη συγκεκριμένη σύγκρουση, αλλά δεν εστιάζουν στις υποβόσκουσες αιτίες.

Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται η αναμορφωτική διαμεσολάβηση (transformative mediation), μια φιλόδοξη αλλά συχνά παρατεταμένη διαδικασία με έναν και μοναδικό στόχο: να κάνει τους εμπλεκόμενους να σκεφτούν διαφορετικά. Αν τα αδέλφια μπορέσουν να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται ο ένας για τον άλλον, η σύγκρουσή τους θα επιλυθεί και οι σχέση τους θα αλλάξει.

Ο Glenn Kurlander, διευθύνων σύμβουλος στη Morgan Stanley, δήλωσε ότι τα δύο πράγματα που οι γονείς πιστεύουν ότι είναι συνδετικοί κρίκοι για την οικογένεια – τα εξοχικά και η φιλανθρωπική δραστηριότητα – είναι συχνά αυτά για τα οποία τα παιδιά τους έχουν τις περισσότερες διαφωνίες.

Ο Jack Wofford, έμπειρος διαμεσολαβητής στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, χρησιμοποιεί τη διαδικασία τόσο για σημαντικές περιβαλλοντικές υποθέσεις όσο και για οικογενειακές διαφορές. Οι συνεδρίες είναι συχνά δύσκολες, καθώς τα άτομα χρειάζεται να εκφράσουν ανοιχτά τα παράπονά τους πριν προχωρήσουν στην διαδικασία της διαμεσολάβησης. Ο κύριος Wofford δηλώνει: «Προσπαθώ να χρησιμοποιήσω τη συναισθηματική διάσταση για να τους βοηθήσω να καταλάβουν τα ζητήματα που τους απασχολούν και να κάνουν τα επόμενα βήματα. Συχνά δεν υπάρχει γρήγορη και εύκολη απάντηση».

Είπε ότι πρόσφατα έμαθε από μία οικογένεια ότι έλυσαν τα προβλήματα που είχαν για ένα ακίνητο τρία χρόνια μετά τη διαμεσολάβηση.

Ο Richard Lutringer, διαμεσολαβητής και σύμβουλος για θέματα οικογενειακών επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη και τη Νότια Καλιφόρνια, ισχυρίστηκε ότι το κλειδί για μια επιτυχημένη διαμεσολάβηση είναι να εδραιωθεί μια αίσθηση δικαιοσύνης και ανοιχτής επικοινωνίας.

Συχνά ωστόσο υπάρχει από τα εμπλεκόμενα μέρη αντίδραση, η οποία έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία.

Πηγή: https://www.nytimes.com/2017/08/18/your-money/squabbles-over-the-family-summer-home-dont-hire-a-lawyer-just-yet.html

Ζωή Γιαννοπούλου
Δικηγόρος, ΔΝ
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑ, ΗΒ, ΗΠΑ
Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΙΚΔΘ