Στον Χέι Γιονγκζούν, κάτοικο της Ξιάν, στην επαρχία Σαανξί της Κίνας, έχει δοθεί ένας νέος ρόλος από το τοπικό δικαστήριο της πόλης: να διαμεσολαβεί τις οικογενειακές διαφορές στην κοινότητά του και να προσπαθεί να τις επιλύει εκτός των δικαστικών αιθουσών.

Ο Χέι είναι ένας από 111 διαμεσολαβητές που επέλεξε το δικαστήριο για τη μεταρρύθμιση της διαχείρισης των οικογενειακών διαφορών.

Στο παρελθόν, όσοι κάτοικοι είχαν οικογενειακές διαφορές πήγαιναν απευθείας στο δικαστήριο, αλλά οι δικαστές σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούσαν να επιλύσουν πλήρως την υπόθεση, διότι δεν γνώριζαν τη ρίζα του προβλήματος.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός οικογενειακών διαφορών, με τις περισσότερες υποθέσεις να αφορούν διαζύγια, συχνά έδινε στους δικαστές ελάχιστο χρόνο να κατανοήσουν σε βάθος τις υποθέσεις, όπως δήλωσε το δικαστήριο.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, τα κινέζικα δικαστήρια ασχολήθηκαν συνολικά με 1,75 εκατομμύρια οικογενειακές υποθέσεις το 2016 και από αυτές, οι 1,4 εκατομμύρια αφορούσαν διαζύγια.

Το δικαστήριο στο οποίο εργάζεται ο Χάι είναι ένα από τα 118 δικαστήρια της χώρας που συμμετέχουν σε ένα διετές πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2016, για να διερευνηθούν νέοι τρόποι διαχείρισης των οικογενειακών διαφορών.

Εκτός από τη διαμεσολάβηση, τα δικαστήρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρέχουν επίσης κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους για την επίλυση των  ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Δικαστηρίου, Γου Γκανγκ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «οι δικαστές δεν θα πρέπει απλά να αποφαίνονται για το ποιος έχει δίκιο σύμφωνα με τον νόμο, αλλά θα πρέπει επίσης να εξαλείφουν την πραγματική σύγκρουση πίσω από τη διαφορά, καθώς οι οικογενειακές διαφορές συνδέονται με τη σταθερότητα της κοινωνίας».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αστικών Υποθέσεων, το ποσοστό διαζυγίων στη χώρα αυξήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς από το 2002, με 3,64 εκατομμύρια ζευγάρια να λήγουν τον γάμο τους μέσα στο 2014. Και τα νούμερα αυτά εξακολουθούν να αυξάνονται. Σημειώνεται επίσης ότι οι περισσότεροι από αυτούς που παίρνουν διαζύγιο γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1980 και το 1990.

Πηγή: China.org.cn

Ζωή Γιαννοπούλου
Δικηγόρος, ΔΝ
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑ, ΗΒ, ΗΠΑ
Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΙΚΔΘ