Το κατάστημα κατοικιδίων Petland και η τοπική κυβέρνηση της Επαρχίας Σαρασότα έχουν εμπλακεί σε μια δικαστική διαμάχη από τον περασμένο χρόνο, σχετικά με το εάν η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί παραβιάζοντας τους νέους κανονισμούς. Η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε διαμεσολάβηση, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Σαρασότα ενέκρινε μια διάταξη τον περασμένο Οκτώβριο η οποία απαγορεύει στα καταστήματα κατοικιδίων να πωλούν ζώα που δεν έχουν γεννηθεί ή εκτραφεί στην περιοχή όπου πωλούνται. Ουσιαστικά, η τοπική κυβέρνηση ήθελε να απαγορεύσει την πώληση κατοικιδίων ζώων (κουταβάκια και γατάκια) από εκτροφείς.

Ο νόμος μπήκε σε εφαρμογή στις 27 Ιανουαρίου και, ως απάντηση, η εταιρεία Petland Sarasota κατέθεσε μήνυση κατά των αρχών, ισχυριζόμενη ότι ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός. Η διεύθυνση του καταστήματος δήλωσε ότι επισκέπτεται τους χώρους όλων των εκτροφέων ώστε να διασφαλίσει ότι κανένα από τα ζώα που πουλάει δεν μεγαλώνει σε απάνθρωπες συνθήκες.

Η Petland στην αγωγή της ισχυρίζεται ότι ο ορισμός του ρήματος «εκτρέφω» επιτρέπει σε οποιονδήποτε ερασιτέχνη εκτροφέα να αγοράζει ζώα από άλλες περιοχές και να τα εκτρέφει στην ιδιοκτησία του με σκοπό την πώληση, κάτι που θα μπορούσε να παρακάμψει την συνολική απαγόρευση  για τα ζώα που εκτρέφονται για εμπορικούς σκοπούς.

Ως μέρος της αγωγής της ενάντια στην τοπική κυβέρνηση, η Petland ζήτησε ακύρωση της εφαρμογής της απαγόρευσης, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε. Κατόπιν, το κατάστημα άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αλλά το Δεύτερο Εφετείο της Φλόριντα απέρριψε και την έφεση τον Ιούνιο.

Πηγή: Jimena Tavel Staff Writer 

Ζωή Γιαννοπούλου
Δικηγόρος, ΔΝ
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑ, ΗΒ, ΗΠΑ
Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΙΚΔΘ